Wyrażenia algebraiczne
Maras: Siemanderosss
Współczynnik a,b,c,d wielomianu W określonego wzorem
W(x)=ax
3+bx
2+cx+d , gdzie a≠0 , wiedzac , że pierwiastkami wielomianu W są liczby 1,2,3 oraz
W(−1)=−12
W(1)=a+b+c+d=0
W(2)=8a+4b+2c+d=0
W(3)=27a+9b+3c+d=0
W(−1)=−a+b−c+d=12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=12+b+d−c
b+d+12−c+b+c+d=0
2b+2d=−12
b+d=−6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−6=−12+a+c
6=a+c
No i tu niestety utknołem
8 paź 17:20
PuRXUTM: lepiej to zapisać w postaci iloczynowej
W(x)=a(x−1)(x−2)(x−3)
wiesz że W(−1)=−12 podstaw i wylicz a, a później wymnóż wszystko i dostaniesz resztę
współczynników (jeśli masz je obliczyć)
8 paź 17:25
Maras: W(−1)=a(−1−1)(−1−2)(−1−3)=−12
−24a=−12
| | 1 | |
(x−1)(x−2)(x−3) = |
| (x3−6x2+11x−6) |
| | 2 | |
b=−3
c=5.5
d=−3
Okej wyszło , super dzięki za pomoc
8 paź 17:42
PuRXUTM:
8 paź 17:46
Mat: −a+b−c+d=12
27a+9b+3c+d=0
8a+4b+2c+d=0
a+b+c+d=0
układ czterech równań z czterema niewiadomymi da się rozwiązać

−−−−
a=b−c+d−12
b−c+d−12+b+c+d=0
2b+2d=12
b+d=6
8 paź 17:48
PuRXUTM: ale tamtym sposobem jest szybciej
8 paź 17:50
Maras: Korzystając z twierdzenia Bezoute'a wykaż , ze wielomian
W(x)=a
nx
n +a
n−1x
n−1+...+a
1x+a
0 jest podzielny przed dwumian x+1 wtedy i tylko wtedy ,
gdy a
0+a
2+a
4+....=a
1+a
3+a
5+...
W(x−1)=0
Jakaś podpowiedź xd
8 paź 17:52
PuRXUTM: W(−1)=0
W(x)=anxn+...+a0
W(1)=an+an−1+...+a0
−1 do potęgi parzystej to 1, −1 do potęgi nieparzystej to −1
czyli
W(−1)=a0−a1+a2−a3+a4....
no to kiedy W(−1) będzie równe 0 ? No tylko wtedy gdy
a0+a2...=a1+a3...
8 paź 18:00
Maras: Dzięki mistrzu
8 paź 18:14
Maras: Oblicz dla jakich wartości k reszta zdzielenia wielomianu W przez dwumian P jest równa R , gdy
W(x)=x3+2x2−kx+3 ,P(x)=x−1 , R(x)=3
(x3+2x2−kx+3):(x−1)=x2+3x
−x3+x2
−−−−−−−−−−
3x2−kx+3
−3x2+3x
−−−−−−−−−−−
(3−k)x+3
k=3
R=3
Oto chodzi?
8 paź 18:23
PuRXUTM: tak też chyba można ale lepiej
jeśli reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian x−1 jest równa 3 to z twierdzenia
Bezouta
w(1)=3 podstawiasz wyliczasz k
8 paź 18:28
Maras: No faktycznie lepiej , teraz mam przykład z wartością bezwględną to by było cieżko to
podzielić
8 paź 18:36