matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbadaj monotonność
mala_17:
1−
2
3
n 2(1−3n)+5
8 paź 17:18
Bizon:
2. sprawdzamy różnicę a
n+1
−a
n
2[1−3(n+1)]+5−2(1−3n)−5=2−6n−6−2+6n=−6 ... jest to zatem ciąg arytmetyczny malejący (d=−6)
8 paź 17:30