Funkcja liniowa
lisq: wykresy funkcji f(x)= ax+b i g(x) = (b−1)x +a przecinają sie w punkcie P(2,1). Znajdź miejsca
zerowe funkcji f i g.
8 paź 17:10
Bizon:
punkt P należy do obu prostych zatem spełnia ich równania
1=2a+b jak i
1=2(b−1)+a
dalej poradzisz sobie
8 paź 17:20
lisq: na uklad rownan tak?
8 paź 17:41
Bizon: pewnie
Policzysz a i b ... uzupełnisz wzory funkcji i znajdziesz ich miejsca zerowe podstawiając y=0
8 paź 17:45
lisq: a =1/5
b=7/5
8 paź 17:45
Bizon:
... co to to nie ...
8 paź 17:46
lisq: a = −1/3
b = 5/3
8 paź 17:49
Bizon:
−:(
8 paź 17:51
lisq: no jak nie jak tak a = −1/3 b=5/3
skoro uklad rownan
2a+b=1
a+2b=3
8 paź 17:56