Algebra
Garth:
Zbadaj wlasnosci dzialania □ okreslonego w zbiorze R.
x □ y := 3√x3 + y3
I wlasciwie chodzi mi tylko o lacznosc, bo z reszta sobie poradzilem.
(a □ b) □ c = (3√a3 + b3 □ c = 3√3√a3 + b3' + c3 = ...?
a □ (b □ c) = a □ (3√b3 + c3) = 3√a3 + 3√b3 + c3' = ...?
W obu przypadkach mala kreseczka u gory zaznaczylem, gdzie sie konczy wewnetrzny pierwiastek.
Na pierwszy rzut oka wygladaja na rozne, ale w odp. jest, ze dzialanie jest laczne, wiec
powinno wyjsc to samo, a nie bardzo mam pomysl na przeksztalcenie...moze szescian sumy albo
suma szescianow?
8 paź 17:08
Garth:
I z innej beczki − jak narysowac |x| < |y|? Jeszcze narysowanie |x| to dla mnie nie problem,
ale |y| juz tak [wydawalo mi sie, ze bedzie to wykres |x| odwrocony o 90 stopni w prawo, ale
tak nie jest

].
8 paź 17:15
Basia: wystarczy podać kontrprzykład
x = 3√3√a3+b3+c3
y = 3√a3+3√b3+c3
a=1 b=2 c=3
x = 3√3√1+8+27 = 3√3√9+27
y = 3√1+3√8+27 = 3√1+3√35
x3 = 3√9+27 > 0+27=27
y3 = 1 + 3√35 < 1+4=5
skoro x3≠y3 ⇒ x≠y
8 paź 17:24
Basia:

I ćwiartka (x≥0 i y≥0): x<y
II ćwiartka (x<0 i y>0): −x < y
III ćwiartka (x<0 i y<0): −x<−y ⇔ x>y
IV ćwiartka (x≥0 i y<0): x < −y −x>y
i oczywiście to jest suma
8 paź 17:30
Garth:
Dziekuje, wiec wychodzi na to, ze jednak to moje dzialanie nie bylo laczne...
8 paź 17:35
Garth:
a ▱ b := ab; okreslone w zbiorze R+
Laczne?
8 paź 17:42
Garth:
(a ▱ b) ▱ c = (ab) ▱ c = abc
a ▱ (b ▱ c) = a ▱ (bc) = (a)bc ?
8 paź 17:44
Basia:
(2□3)□2 = (23)□2 = 8□2 = 82 = 64
2□(3□2) = 2□(32) = 2□9 = 29 = 512
abc ≠ ab*c
8 paź 17:51
Basia:
(ab)c = ab*c
abc = a(bc) ≠ ab*c
8 paź 17:57
Garth:
Dzieki, ale chyba oba przypadki nazywaja sie potega potegi? Czy maja jakies rozne nazwy?
8 paź 17:59
Basia: nic mi o różnych nazwach nie wiadomo;
przyjęto konwencję, że w zapisie abc najpierw wykonujemy bc a dopiero potem awyniku
8 paź 18:01