log
Aga: W prostokątnym układzie współrzędnych zilustruj zbiór punktów spełniających :
8 paź 16:54
Basia:
−1 = log1/33
masz wobec tego
log1/3(y−x2) ≥ log1/33
f(x) = log1/3x jest funkcją malejącą czyli
y−x2 ≤ 3
y ≤ x2+3
rysujesz parabolę y=x2+3
i zaznaczasz i ją, i wszystko co jest poniżej niej
8 paź 16:58
Aga: dzięki,
a co z przykładem :
| | (x−2)(y+1)4 | |
log2 |
| − log2(x−2)2log2(y+1) = 0 |
| | 4 | |
8 paź 17:02
Aga: @ Basia, co z założeniami, musze jeszcze je wziąć pod uwagę , czyli y − x2 > 0 <=> y > x2.
Zgadza się?
8 paź 17:03
Basia: na pewno tam jest mnożenie ?
[log2(x−2)2]*log2(y+1) ?
8 paź 17:08
Basia: zgadza się; oczywiście musisz dołożyć założenia i znaleźć część wspólną
8 paź 17:09
Aga: na pewno
8 paź 17:09
Basia:
| | 1 | |
pierwsze =log2 |
| + log2(x−2) + log2(y+1)4 = |
| | 4 | |
−2 + log
2(x+2) + 4log
2(y+1)
drugie = 2log
2(x−2)*log
2(y+1)
i mamy
−2 + log
2(x+2) + 4log
2(y+1) − 2log
2(x−2)*log(y+1) = 0
(−2+log
2(x+2)) − 2log
2(y+1)*[ −2 + log
2(x+2) ] = 0
(−2 + log
2(x+2))*(1 − 2log
2(y+1)) = 0
−2+log
2(x+2) = 0
lub 1−2log
2(y+1) = 0
log
2(x+2) = 2
lub 2log
2(y+1) = 1
| | 1 | |
log2(x+2) = log24 lub log2(y+1) = |
| = log2√2 |
| | 2 | |
x+2 = 4 lub y+1 =
√2
x = 2 lub y =
√2 − 1
czyli byłyby wszystkie pary postaci (2;y) i wszystkie postaci (x;
√2−1)
ale z założenia
x−2>0 i y+1>0
x>2 i y> −1
czyli pary (2;y) odpadają
zostają pary (x;
√2−1) gdzie x>2
posprawdzaj jeszcze rachunki
8 paź 17:44