Wielomiany - naprowadzenie
Maciek: Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić co zrobić?
Wiedząc, że x1=1 i x2=4 są pierwiastkami równania x4−8x3+9x2+38x−40=0, znaleźć pozostałe
pierwiastki
8 paź 16:32
Piotr 10: Można, np tak
(x−1)(x−4)(x2+cx+d)=x4−8x3+9x2+38x+40
Korzystałem z postaci iloczynowej.
Kiedy wielomiany są równe?
lub można, tak
Jeżeli x1=1 jest pierwiastkiem to znaczy, że (x−1) dzieli się przez ten wielomian
8 paź 16:34
Maciek: Właśnie doszedłem do tego, że moge to podzielić

Dziekuje i tak
8 paź 16:36
Piotr 10: I teraz wykonaj dzielenie przez (x−1)
otrzymasz wielomian trzeciego stopnia.
Podzielisz go znowu przez (x−4)
i otrzymasz funkcje kwadratową
Ten wielomian będzie miał maksymalnie 4 pierwiastki w zbiorze liczb rzeczywistych
8 paź 16:37
PuRXUTM: jeżeli x1,x2 są pierwiastkami tego wielomianu to ten wielomian dzieli się przez (x−1)(x−4)
czyli wielomian ten można zapisać tak
x
4−8x
3+9x
2+38x−40=(x−1)(x−4)*P(x)
P(x) − jakiś tam wielomian stopnia drugiego
podziel wielomian x
4−8x
3+9x
2+38x−40 pisemnie przez (x−1)(x−4) i znajdziesz pozostałe
pierwiastki
8 paź 16:39
ICSP: x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 8
x
1*x
2*x
3*x
4 = −40
x
1 = 1 oraz x
2 = 4 stąd :
x
3 + x
4 = 3
x
3 * x
4 = −10 a to sa wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego. Czyli x
3 oraz x
4 będą
rozwiazaniami równania :
x
2 − 3x − 10 = 0 ⇒ x = −2 v x = 5
i to są właśnie dwa pozostałe pierwiastki wielomianu
8 paź 16:39
Piotr 10: Hehe wzory Viete'a dla wielomianu czwartego stopnia
8 paź 16:40