geometria
Iza: Korzystamy z tego samego, co poprzednio.
Dodatkowo zauważ, że trzeci kąt w trójkącie prostokątnym to 37 stopni, gdyż jak się przecinają
dwie proste to kąty leżące naprzeciwko siebie są równe. Więc:
alfa = 180 − 90 − 37 = 53 stopnie
czemu tu się odejmuje?
8 paź 16:13
PuRXUTM:

nie wiem czy chodzi Ci o to ale pewnie tak

Suma miar kątów w trójkącie jest równa 180 stopni. czyli 90
0+α+β=180
0
załóżmy że to alfa ma 37 stopni a β to szukany kąt więc
90
0+37
0+β=180
0 wyliczamy β
β=180
0−90
0−37
0
β=53
0
8 paź 16:24