Geometria pytanie do rozwiązania.
Iza: W zadaniu wykorzystuje się fakt, że styczna do okręgu jest prostopadła do promienia okręgu
(tego niebieskiego promienia narysowanego z punktu O do punktu styczności) Wobec tego trójkąt
zawierający kąt alfa i kąt 73 stopni jest prostokątny (zawiera więc też kąt 90 stopni).
Ponieważ suma kątów w trójkącie jest równa 180 stopni to:
alfa + 73 + 90 = 180 ; więc alfa = 180 − 90 − 73 = 17 stopni.
skąd wzieło się to 90 ?
Rysunek do zadania w linku:
http://www.fotoszok.pl/show.php/1738367_zdja-cie1072.jpg.html