Mam pytanie czy polecenie zbadaj injektywność funkcji (albo iniektywność bo nie wiem jak jest
poprawnie) to oznacza dokładnie to samo co zbadaj czy funkcja jest różnowartościowa ?
i jeszcze jedno
mam f(1−x) czyli to jest inaczej f(−(x−1)) czyli mam pierwsze przesunąć o jeden w prawo a
później symetria względem osi OY tak ?
jaka to funkcja? ty chcesz udowodnic roznowartosciowosc za pomoca nieparzystości?, np.
| x2+4 | ||
f(x) = | jest nieparzysta, ale roznowartościowa. | |
| x |
Niech f(x)=(x−3)(2x+1), x∊R narysuj x→f(1−x)
| 3 | ||
f(1−x) = (1−x − 3)(2(1−x) + 1) = −(x+2)(−2x + 3) = (x+2)(2x−3) = 2*(x+2)(x − | ) | |
| 2 |
Jak byś mógł
mam jeszcze jedno pytanie
mam takie coś (mniejsza o treść zadania
)
| π | 5π | |||
(2x−1) ∊[2kπ; | +2kπ] U [ | +2kπ;2π+2kπ] | ||
| 6 | 6 |
| π | 5π | |||
2x ∊[2kπ+1; | +2kπ+1] U [ | +2kπ+1;2π+2kπ+1] | ||
| 6 | 6 |
| π | 5π | |||
x ∊[kπ+0,5; | +kπ+0,5] U [ | +kπ+0,5;π+kπ+0,5 dobrze ? ![]() | ||
| 12 | 12 |
16:17, wydaje mi się, że dobrze.
Zad1.
f(1−x)=
f(x)→SOY→f(−x)→T[1,0]→f(−(x−1))+0=f(−x+1)
Przykład.
f(x)=x+2
spr. rachunkowo: f(1−x)=(1−x)+2=−x+3
I sposób (najpierw symetria)
f(x)→SOY→f(−x)=−x+2→T[1,0]→g(x)=−(x−1)+2=−x+1+2=−x+3
II sposób ( najpierw translacja T[1,0]
f(x)=x+2→T[1,0]→f(x−1)=x−1+2=x+1→Sx=1→−x+3
III sposób ( najpierw translacja T[−1,0]
f(x)=x+2→T[−1,0]→(x+1)+2=x+3→SOY→g(x)=−x+3
Cieszę się że poświęciłeś mi swój czas
kurde boje się że
wylecę z tych studiów... zaczyna się ciekawie...
no to kolejne zadanko
Zbadaj iniektywność funkcji α:(−π;3π]∍x→sin(4x−1) ∊R
Jedynie to przyjmie on wartości takie, że:
sin(−4π−1) = sin(−2π−1) = sin(−1) = ...wniosek?