wektory
zadanie: dane sa wektory a=[1,0], b=[1,1] i c[−1,0]
rozloz wektor b wzgledem a i c oraz rozloz wektor a wzgledem b i c
prosze o pomoc
8 paź 14:28
zadanie: ?
8 paź 15:52
zadanie: ?
8 paź 17:36
Mila:

Każdy wektor w
→ na płaszczyźnie można przedstawić w postaci:
w
→=m*u
→+n*v
→
gdzie wektory u i v nie są równoległe, m,n∊R
8 paź 20:04
zadanie: dziekuje
czyli
a) wektor b wzgledem a i c nie mozna bo te wektory sa rownolegle
b) mam jeszcze takie pytanie
czy jezeli powiem, ze wektory sa liniowo zalezne, wspolliniowe, rownolegle, maja te same
kierunki to czy to jest to samo?
8 paź 20:51
Mila:
Tak. Posprawdzaj definicje na wykładzie. To z geometrii zadanie?
wektor a masz rozłożony?
8 paź 21:20
zadanie: wektory b i c nie sa rownolegle wiec moge rozlozyc wektor a wzgledem b i c
a=t1b+t2c
[1,0]=t1[1,1]+t2[−1,0]=[t1,t1+[−t2,0]=[t1−t2,t1]
t1−t2=1
t1=0
stad
t1=0
t2=−1
szukany rozklad:
[1,0]=0*[1,1]+(−1)*[−1,0] dobrze?
9 paź 16:03
zadanie: mam jeszcze 2 zadania
2. uzasadnij za pomoca rachunku we wspolrzednych obydwie wlasnosci rozdzielnosci mnozenia
wzgledem dodawania dla wektorow i liczb. tego nie potrafie
3. znajdz katy biegunowe wektorow:
a) [1,−1]
b) [−3,3]
c) [0,−4]
d) [2,0]
dwoma sposobami
1) odczytujac wartosc odpowiedniego kata z rysunku oraz
2) wyliczajac sinus i cosinus tego kata ze wspolrzednych wektora
a)
1) na rysunku ten kat znajduje sie w czwartej cwiartce (odczytac moge za pomoca katomierza)
2) dlugosc tego wektora to
√2
stad jezeli ten kat znajduje sie w czwartej cwiartce to α=270
o+45
o=315
o
45
o bo dla takiego kata cosinus przyjmuje taka wartosc
pozostale przyklady podobnie
dobrze?
9 paź 16:18
zadanie: prosilbym o pomoc
9 paź 17:36
Mila:

1)
Nie kątomierzem! ( zapomnij o nim) Układ jest prostokątny. Masz tam przekątną kwadratu.
α=−45
o
β=360−45=315
9 paź 18:13
Mila: Resztę później.
9 paź 18:14
zadanie: dobrze
dziekuje
9 paź 18:20
Mila:
Zapisz dokładnie treść 2 zadania.
Jakie miałeś podane własności na wykładzie.
9 paź 19:42
zadanie: tresc taka jak wyzej
a wlasnosci takie
t(v+w)=tv+tw
(t+s)v=tv+sv
9 paź 20:13
Mila:
Dla k∊R,a→[a1a2] i b→[b1,b2]
wiemy że dla k∊R:
(1) k*[x,y]=[kx,ky]
Zatem:
k*(a→+b→)=k*a→+k*b→
k*([a1,a2] +[b1,b2])= dodajemy w nawiasie odpowiednie współrzędne wektorów
=k*[a1+b1,a2+b2]= korzystamy z (1)
=[k*a1+k*b1,k*a2+k*b2]=
=[k*a1,k*a2]+[k*b1,k*b2]=k*[a1,a2]+k*[b1,b2]
9 paź 20:16
Mila:
Mam nadzieję,że nie ma pomyłki, bo ciągle muszę odchodzić od komputera.
9 paź 20:34
zadanie: dziekuje
9 paź 20:49
Mila:
9 paź 21:15