ciagi
kinga: W ciagu arytmetycznym suma wyrazu drugiego i czwartego jest równa 22, a wyraz dwudziesty
pierwszy jest równy 47. Oblicz, ile poczatkowych wyrazów tego ciagu daje w sumie 2800.
8 paź 13:24
pigor: ..., no to np. tak : (a
n)− arytmetyczny i
n=? − szukana
liczba początkowych wyrazów tego ciągu,i n∊N, to układ
równań :
a2+a4= 22 i a21= 47 ⇔ a
3=
12*22 i a
1+20r= 47 ⇔
⇔ a
1+2r= 11 i a
1+20r= 47 /− stronami ⇔ 18r= 36 i a
1=11−2r ⇔
⇔
r=2 i
a1= 7 ⇒
an=(a
1+(n−1)r=7+(n−1)*2=
5+2n,
zatem suma S
n=
12(a
1+a
n)n= 2800 ⇒
12n(7+5+2n)= 2800 ⇔
⇔
n(n+6)= 2800=
50*56 ⇒
n=50 − szukana liczba wyrazów . ...
8 paź 13:44
Janek191:
a
n = a
1 + ( n −1)*r
=================
więc
a
2 + a
4 = 22
a
21 = 47
(a
1 + r ) + ( a
1 + 3r) = 22
a
21 = a
1 + 20r = 47
2 a
1 + 4r = 22 ⇒ a
1 + 2r = 11 ⇒ a
1 = 11 − 2r
( 11 − 2r) + 20r = 47 ⇒ 18r = 36 ⇒ r = 2
zatem
a
1 = 11 − 2*2 = 7 i r = 2
===========================
S
n = 2 800
czyli
S
n = 0,5*( a
1 + a
n)*n = 2 800
oraz
a
n = a
1 + (n −1)*r = 7 + ( n −1)*2 = 7 + 2n − 2 = 2n + 5
więc
0,5*( 7 + 2n + 5)*n = 2 800 / * 2
(2n + 12)*n = 2 800*2
( n + 6)*n = 2 800
n
2 + 6n − 2 800 = 0
Δ = 6
2 − 4*1*( − 2 800) = 36 + 11 200 = 11 236
√Δ = 106
Odp. 50 początkowych wyrazów tego ciągu daje w sumie 2 800.
==================================================
8 paź 13:56