f. liniowa
majka: Jaki współczynnik kierunkowy powinna mieć funkcja liniowa k, aby prosta powstała przez odbicie
względem osi OY była do niej równoległa?
8 paź 11:19
Paarn: 0
8 paź 11:21
Paarn: Nie można tu wziąć np prostej x=2 i ja przeksztalcic wzgl oy w prostą x=−2 z przyczyny: x=2 nie
jest funkcją w rozumieniu definicji funkcji.
Zatem pozostają proste typu y= b, np y=2, y=3 itd. Każda z nich ma a=0. Obrazem w symetrii wzgl
oy jest dokladnie ta sama prosta − stad wynika ze sa rownolegle.
8 paź 11:30
pigor: ..., jak dobrze zrozumiałem treść zadania ,
współczynnik powinien być równy
k=0, wtedy dana prosta y=0x+b,
czyli y=b i jej obraz w S
OY to też prosta y=b , równoległa do danej . ...
8 paź 11:39
^Bartek^: Aksjomat Euklidesa: "Dwie proste na płaszczyźnie są równoległe, jeżeli nie przecinają się w
żadnym punkcie lub mają ich nieskończenie wiele (pokrywają się)."
Po przekształceniu y=ax+b przez oś oY daje nam funkcje ( y=a*(−x)+b ) : y=−ax+b. Jeżeli
wstawimy do tej funkcji przeciwny współczynnik kierunkowy −a to otrzymamy wzor takiej samej
funckji . Proste sie pokrywają więc sa prostopadłe.
12 paź 08:51
Aga1.: Jeśli proste pokrywają się to są równoległe.
12 paź 08:58
^Bartek^: Pomyłka *rownolegle
12 paź 09:18
pigor: ..., tak, powinienem je nazwać ...

współliniowe ; przepraszam .
12 paź 11:02