Pilne
Natalia:
Kto pomoże mi rozwiązać te zadania od początku do końca? Potrzebne są normalne rozwiązania, a
nie tylko wyniki. Mam zrobionę trochę te zadania, ale nie wiem czy dobrze, ponieważ muszą być
działania. A oto zadania, które potrzebuje:
1. Rozwiąż nierówność:
5
x2−7x+12>1
2. Dane są punkty A = (−6,2) , B = (−2,1) , C = (−3,3) , D = (−3,4) , E = (5,6) , F = (−1,8).
Zbadaj czy trójkąty ABC i DEF są podobne.
3. Iloma sposobami można ustawić trzy kobiety i dwóch mężczyzn w szeregu przy założeniu, że:
a). Na początku i na końcu szeregu stoi mężczyzna,
b). Kobiety stoją obok siebie.
Mam zadanie jeszcze:
4. Napisz równanie prostej równoległej prostej 2x−y+4=0 przechodzącej przez punkt M=(−7,2)
2x−y+4=0
y=2x+4
y=2x+b
M(x
m,y
m)
y
m=2*x
m+b
y=2x+16
Czy to zadania jest całkowicie zrobione

Chodzi mi o to, żeby babka się znowu nie
przyczepiła
8 paź 11:11
Natalia:
Ogólnie mam te zadania wszystkie zrobione, które podałam wyżej tylko właśnie coś mojej babce w
tych zadaniach brakuje,napisała mi, że mam napisać w tych zadaniach działania, a nie wyniki i
muszę poprawić. Mogę wysłać rozwiązania tych zadań, a wy pomożecie mi je poprawić
8 paź 11:18
ICSP: to wyślij. Jak wrócę z uczelni postaram się na nie spojrzeć.
8 paź 11:21
pigor: ..., np. tak, ale nie wiem co na to "twoja" babka od matmy

1) 5
x2−7x+12 >1 ⇔ 5
x2−7x+12 > 5
0 ⇔ x
2−7x+12 >0 ⇔
⇔ x
2−3x−4x+12 >0 ⇔ x(x−3)−4(x−3) >0 ⇔ (x−3)(x−4) >0 ⇔
⇔
x<3 lub
x>4 ⇔
x∊(−∞;3)U(4;+∞) ⇔ x∊
R \ [3;4]. ...
8 paź 11:23
Natalia: Teraz myślę, że to powinno być dobrze. Dziękuje

A jak mam zrobić z resztą zadania?
8 paź 12:55
pigor: ...nie miałem na myśli czy dobrze tylko,
czy ten "styl" jej będzie odpowiadał

...
8 paź 13:02
Natalia:
Tak he

Miałam najwidoczniej za mało rozwiązane w zadaniach, a teraz powinno odpowiadać
8 paź 13:09
Natalia:
A OTO MOJE ODPOWIEDZI DO TYCH ZADAŃ:
2. Dane są punkty A = (−6,2) , B = (−2,1) , C = (−3,3) , D = (−3,4) , E = (5,6) , F = (−1,8).
Zbadaj czy trójkąty ABC i DEF są podobne.
| | 2−1 | |
aAB = |
| = U−{1}{4} |
| | −6+2 | |
| | 4−6 | | 2 | | 1 | |
aDE = |
| = |
| = |
| |
| | −3−5 | | 8 | | 4 | |
| | 4−8 | |
aDF = |
| = 2 = −aBC |
| | −3+1 | |
| | 6−8 | |
aEF = |
| = U−{2}{6} = U−{1}{3} = −aAC |
| | 5+1 | |
NIE WIEM CZY W OGÓLE JEST TO ZADANIE DOBRZE I CZY EWENTUALNIE TRZEBA TAM COŚ DOPISAĆ..
3. Iloma sposobami można ustawić trzy kobiety i dwóch mężczyzn w szeregu przy założeniu, że:
a). Na początku i na końcu szeregu stoi mężczyzna, b). Kobiety stoją obok siebie.
a)
M – mężczyźni
K – kobiety
mkkkm
Mężczyzn można ustawić na 2! Sposoby, a kobiety na 3! Sposoby 2!*3!
b)
Mamy trzy możliwe ustawienia:
mmkkk
mkkkm
kkkmm
3*2!*3
A TO W OGÓLE NIE WIEM CZY JEST DOBRZE... A ZADANIE 4 ROZWIĄZAŁAM JUŻ O GÓRY..
8 paź 13:19
Natalia:
Więc proszę o pomoc
8 paź 13:23
Janek191:
z.3
a) MKKKM
n = 2 * 3 ! = 2*6 = 12
=================
b)
KKKMM
MMKKK
MKKKM
n = 3*(3 ! * 2) = 6*3 ! = 6*6 = 36
=========================
8 paź 14:03
Janek191:
z.2
A = ( − 6;2) B = ( − 2; 1) C = ( − 3; 3)
D = ( − 3; 4) E = ( 5; 6) F = ( − 1; 8 )
Δ
ABC ∼ Δ
DEF jeżeli odpowiednie boki są proporcjonalne
Mamy
I AB I =
√ (− 2 −(−6))2 + ( 1 − 2)2 =
√42 + (−1)2 =
√17
I BC I =
√( − 3 − (−2))2 + (3 − 1)2 =
√ (−1)2 + 22 =
√5
I AC I =
√( − 3 −(−6))2 + (3 − 2)2 =
√ 32 + 12 =
√10
oraz
I DE I =
√( 5 − (−3))2 + (6 − 4)2 =
√82 + 22 =
√68 = 2
√17
I EF I =
√ − 1 − 5)2 + (8 − 6)2 =
√(−6)2 + 22 =
√36+ 4 =
√40 =
√4*10 = 2
√10
I DF I =
√ (−1 − (−3))2 + (8 − 4)2 =
√ 22 + 42 =
√20 =
√4*5 = 2
√5
Mamy
zatem dane trójkąty są podobne .
===========================
8 paź 14:17
Janek191:
z.4
2x − y + 4 = 0 ⇒ y = 2x + 4 − równanie danej prostej w postaci kierunkowej
y = 2x + b − równanie dowolnej prostej równoległej do danej prostej
Prosta równoległa ma przechodzić przez punkt M = ( − 7; 2) , więc jego współrzędne
muszą spełniać to równanie, czyli
2 = 2*(−7) + b
2 = − 14 + b
2 + 14 = b
b = 16
Odp. y = 2x + 16
===============
8 paź 14:23
Natalia: Dziękuje za pomoc
10 paź 12:31