Rozwiąż nierówności kwadratowe z jedną niewiadomą.
Muzyk: Cześć, uczę się na maturę z matematyki i wpadłem na takie 2 przykłady:
f)m
2+9≥0
m) −3x
2+4x−5≤0
n) 0,5x
2−
√6x+3>0
podszedłem do tych przykładów i mi wyszło coś takiego:
f) m
2+9≥0
(m+3)*(m−3)≥0
więc m=−3 i m=3
zrobiłem uproszczony wykres funkcji więc mi wyszło x∊(−
∞,−3>∪<3,+
∞) natomiast w odpowiedziach
do książki (A. Kiełbasa) mam m∊R i nie wiem czemu.
Przykład m)
−3x
2+4x−5≤0
a=−3 b=4 c=−5
Δ=(−3)
2−[4*(−3)*(−5)]
Δ=9−60
Δ<0 więc brak rozwiązań, a w odpowiedziach mam x∊R
Przykład n)
0,5x
2−
√6x+3>0
a=1/2 b=−
√6 c=3
Δ= (−
√6)
2−6
Δ=30
√Δ=
√30
x1=
√6−
√30
x2=
√6+
√30
i tutaj przestałem robić bo w odpowiedziach mam x∊R \ {
√6 }
Prosiłbym o nie rozwiązanie na biegu, bo to nie praca domowa i nie boje się jedynki, tylko
zależy mi na wytłumaczeniu, żebym się nauczył

.
8 paź 10:59
ICSP: a) m
2 + 9 ≠ (m + 3)(m−3)
b) −3x
2 + 4x − 5 ≤ 0 , Δ < 0 wiec nie ma miejsc zerowych. Narysuj przybliżony wykres paraboli
i sprawdź czy znajduje się w całości pod osią czy nad osią
| | 1 | |
c) a = |
| , b = −√6 , c = 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
Δ = (−√6)2 − 4 * |
| * 3 = 6 − 6 = 0 Dalej chyba powinno być bez problemów |
| | 2 | |
8 paź 11:06
Mat: m
2+9≥0
zauważ że tu nie można zastosować wzoru a
2−b
2 
inaczej : m
2 >= −9 dlatego meR
do drugiego przykładu zrób rysunek , parabola z ramionami w dół bez miejsc zerowych może Ci się
objaśni dlaczego xeR
8 paź 11:35
Mat: p.s. nie licz na błędne odpowiedzi u Kiełbasy
8 paź 11:40
Muzyk: Dzięki za odpowiedzi, trochę się śpieszyłem rano więc przykład m) po prostu błąd w
obliczeniach, o tym, że jak nie ma miejsc zerowych to rysujemy parabolę i tak nawet nie
pamiętałem, więc dzięki.
Ale w przykładzie m2+9≥0 nie wiem czemu nie porównujemy m2+9=0 i wychodzi m2=−9 co jest nie
prawdą tylko robimy m2≥−9 co jest prawdą. Mam jakieś braki w nauce widocznie, wytłumaczy mi
jakaś dobra duszyczka dokładnie przykład
m2+0≥0
8 paź 16:24
Mat: m
2+9≥0
dla m=0 masz 9>=0 −prawda
dla każdego innego m masz m
2+9>=0 i tu prawda
dlatego meR
ujemne m podniesione do kwadratu i tak da Ci liczbę dodatnią, dodasz do niej jeszcze 9 to
zawsze bedzie większe od 0 ; już jaśniej ?
8 paź 17:04