pigor: ..., np. tak :
(
34)
x−y−(
34)
y−x=
712 /*12(
34)
x−y i xy−y ≤ 9 ⇔
⇔ 12 [(
34)
x−y]
2−7 (
34)
x−y−12(
34)
y−x+x−y=0 i (*)
y(x−1)≤9 ⇒
⇒ 12 [(
34)
x−y]
2 − 7 (
34)
x−y−12= 0 o Δ= 7
2+4*12*12= 625 ⇒
⇒ (
34)
x−y=
124(7+25) ⇔ (
34)
x−y=
3224=
43 ⇒
⇒ (
34)
x−y= (
34)
−1 ⇔
x−y= −1 ⇔
y=x+1 , stąd i z (*) dalej ⇔
⇔ [n[y=x+1 i y(x−1)≤ 9 /:
(x−1)≠0 ⇔
⇔ (y=x+1 i x−1<0 i y ≥
9x−1)
lub (y=x+1 i x−1>0 i y ≤
9x−1) ⇔
⇔
(y=x+1 i x< 1 i y ≥ 9x−1) lub
(y=x+1 i x >1 i y ≤ 9x−1) i tyle
masz warunek opisujący zbiór punktów (x,y) płaszczyzny R
2 z układem
| | 9 | |
osi XOY, więc narysuj w nim prostąy=x+1i hiperbolęy= |
| |
| | x−1 | |
jako sumę mnogościową punktów w obszarze x<1, x>1 odpowiednio . ...