matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że jeśli:
Antonio:
a+b=1, a
2
+b
2
=7, to a
4
+b
4
=31.
8 paź 10:50
Antek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3025.html
8 paź 10:51
Gustlik:
Wskazówka: a+b=1 /()
2
(1) i oblicz iloczyn ab z tego, a
2
+b
2
=7 /()
2
i wstaw wartośc ab z (1).
8 paź 12:51