zad na dowodzenie - pierwiastkowanie
Zosia: Liczbę
√3 + 2√2 przedstaw jako
√a +
√b
zamieniałam pierwiastki na potęgi ale nie wiele mogę zauważyć
(3+ 2
√2)
12
jakaś wskazówka bądź może jest zasada której nie znam bądź zapomniałam
8 paź 10:38
ICSP: zauważ że 3 + 2√2 = 2 + 2√2 + 1 = (√2)2 + √2 * 2 * 1 + 12 = (√2 + 1)2
8 paź 10:44
Antek: Masz taki wzor
| | √a+x | | √a−x | |
√a+/−b√c= |
| +/− |
| gdzie x=√a2−(b√c)2 |
| | √2 | | √2 | |
8 paź 10:49
Zosia: tak! Dzięki wielkie
8 paź 10:53
ICSP: a jak b√c będzie większe od a to mamy problem xD
8 paź 10:54
Gustlik: ICSP, jak b√c będzie większe, to mamy ujemną pod "dużym" pierwiastkiem i po prostu tego
nie obliczymy.
8 paź 13:00
ICSP: wtedy trzeba wziąć na odwrót. i już niestety ten wzorek nie działa
8 paź 16:12
Rafał28:
Jeżeli już na siłę to można się pobawić z wzorem na: √|a−b√c|
8 paź 16:20