wykres funkcji
Loki: Naszkocować wykres funkcji, określić dziedzinę i zbiór wartości.
y=x3
8 paź 10:04
Loki: miało być y= x6
8 paź 10:10
Antek: D=ℛ
ZWf<0.∞)
Naszkicowac wykres
x=0 y=0
x=1 y=1
x=−1 y=(−1)6=1
x=2 y=26=64
x=−2 y=(−2)6=64 i dzialaj dalej juz po tych punktach powinienes zorientowac sie czym bedzie
wykres tej funkcji
8 paź 10:18
Loki: a takie coś
8 paź 10:28
Antek: 3√x≠0 zauwaz ze tu jest pierwiastek stopnia trzeciego wiec nie ma ograniczen co do x
a
| | a | |
A teraz co CI przypomina wykres funkcji y= |
| ? bo mi przypomina hiperbole . A wlasnosci |
| | x | |
hiperboli sa znane
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.html zobacz tu
8 paź 10:34