rozwiązać równanie
vent: rozwiązać równanie
|x+3|=x+3
8 paź 00:54
ZKS:
Jeżeli x < −3 to prawa strona jest ujemna a lewa jest nieujemna więc mamy sprzeczność.
Dla x ≥ −3 mamy
x + 3 = x + 3
tak więc otrzymaliśmy że dla x ≥ −3 mamy równanie tożsamościowe.
8 paź 01:09
pigor: ..., z definicji |x|= x dla x ≥0 , więc tu
|x+3|= x+3 ⇔ x+3 ≥0 ⇔
x ≥ −3 ⇔
x∊[−3;+∞) . ...
8 paź 01:19
kraft : a przypadkiem dla x + 3 < 0 nie jest wtedy
− x − 3 = x + 3
−2x = 6
x = − 3?
8 paź 06:28
krystek: Ponieważ wartość bezwzględna przyjmuje zawsz wartość dodatnia więc musi być zał
X+3≥0
A Twoja odp x=−3 nie mieści się w zał x<−3
8 paź 07:56
ICSP: lub tak :
|x+3| = x+3
sgn(x+3) * (x+3) = x + 3
gdy x + 3 = 0 ⇒ x = − 3 nierówność zachodzi, gdy x + 3 ≠ 0 dzielimy przez x+3
sgn(x+3) = 1 ⇒ x+3 > 0 ⇒ x > −3
Odp x ≥ − 3
8 paź 11:08