Z miejscowości A oddalonej w linii prostej o od
Madzik: Z miejscowości A oddalonej w linii prostej o od miejscowości B, wyjeżdża pociąg pospieszny
jadąc w kierunku B z prędkością . Po minutach z miejscowości B wyjeżdża pociąg osobowy jadący
w kierunku A z prędkością .
Obliczyć po jakim czasie i w jakiej odległości od miejscowości A nastąpiło spotkanie pociągów?
w internecie sa rozwiazania, ale nie bardzo rozumiem
8 paź 00:06
Eta:
Ile lat ma córka maszynisty?
8 paź 00:16
bezendu:
Maszynista nie ma córki
8 paź 00:18
Eta:
Napisz porządnie treść zadania

!
8 paź 00:18
pigor: ...., a ja wiem i nie powiem
8 paź 00:19
Eta:
pigor
8 paź 00:19
Madzik: Z miejscowości A oddalonej w linii prostej o od miejscowości B o 90 km, wyjeżdża pociąg jadąc
w kierunku B z prędkością 54 km/h. Po 10 minutach z miejscowości B wyjeżdża pociąg jadący w
kierunku A z prędkością 36 km/h. Obliczyć po jakim czasie i w jakiej odległości od
miejscowości A nastąpiło spotkanie pociągów?
Sorki, poszłam na łatwiznę, skopiowałam tresc zad z innej strony, ale coś liczby nie chciały
sie
8 paź 00:22
Madzik: to jak, pomożecie?
8 paź 00:49
pigor: ..., no to tak przed spaniem , wymyśliłem coś takiego :
0,9t= −0,6(t−10)+90 ⇔ 1,5t= 96 ⇒ spotkają się po
t= 64'= 1h 06'
w odległości 0,9*64=
57,6 km od
A , czyli 32,4 km od B . ...
8 paź 01:15