matma
studentkaaamat: jak rozpisać n2+2?
7 paź 23:59
Eta:
n*n+1+1
8 paź 00:00
studentkaaamat: n3+2n =n(n2+2) jak to jeszcze rozpisać żeby było widoczne ,że dzieli się przez 3
8 paź 00:02
ICSP: n2 + 2 = n2 − 1 + 3
8 paź 00:06
ICSP: i może troszkę Ciebie zasmucę ale jeżeli wezmę dowolną liczbę podzielną przez 3 to niestety n
2
+ 2 nie będzie podzielne przez 3
8 paź 00:08
ICSP: ale już
n
3 + 2n będzie podzielne przez 3
8 paź 00:08
pigor: .., np. tak :
n3+2n= n(n
2+2)= n(n
2−1+3)= n(n
2−1)+3n= n(n+1)(n−1)+3n . ...
8 paź 00:08
Eta:
n(n2+2) = n[(n2−1)+3]= n[(n−1)(n+1)+3]= (n−1)*n(n+1) +3*n
8 paź 00:09
bezendu:
n(n2+2)=n(n2−1+3)
n[(n−1)(n+1)+3)
(n−1)n(n+1)+3n
8 paź 00:09
bezendu:
Ale się wysypało
8 paź 00:09
Eta:
Niczym wypad na "grzybobranie"
8 paź 00:10
bezendu:
O tej porze na grzyby

?
8 paź 00:11
PW: A ja grzyb ni cholery nie rozumiem, co studentka ma na myśli pisząc "jak rozpisać n2+2". Chyba
jestem z innego lasu.
8 paź 00:14
Eta:

dlatego na początku napisałam n*n+1+1
8 paź 00:15
studentkaaamat: Chodziło o przedstawienie n
2+2 w postaci iloczynu

bo było mi to potrzebne do innego
dowodu iii..

dzięki za pomoc

A co do tego dowodu to mam go zapisango w ładniejszy sposób
i lepszy
8 paź 22:40
matyk: w postaci iloczynu się nie da, chyba że z użyciem liczb zespolonych
8 paź 22:56