7 paź 23:07
Eta:
okres podstawowy tgx jest k*π !
7 paź 23:09
52: No tak , ale co dokładniej ?
7 paź 23:11
52: Dobra już wiem
7 paź 23:12
Eta:
7 paź 23:12
52: Dzięki Eta, a reszta dobrze ?
7 paź 23:13
8 paź 23:55
Eta:
8 paź 23:58
52: | | 3 | |
Eta i co ja mam zrobić z − |
| , bo nie mam zielonego pojęcia... i dzięki za sprawdzenie |
| | 2 | |
: )
9 paź 00:00
Eta:
| | 3 | |
tgx= − |
| to kąt ma miarę xo ( taki kąt można odczytać tylko z tablic |
| | 2 | |
zatem odp podajesz tak:
x= x
o+k*π , k€C
9 paź 00:03
52: Ok dziękuję : )
9 paź 00:04
52: Witam ponownie.
Cały czas powtarzam trygonometrię i robię zadania na wyznaczenie ze zbiorem wartości
i mam coś takiego y=5cos2x Ok. Rozpisuje
−1≤cosx≤1
0≤cos2x≤1
0≤5cos2x≤5
Tak wnioskując z zeszytu z pierwszej klasy, ale nie rozumiem czemu po podniesieniu do kwadratu
z −1 mam 0. Wytłumaczy to ktoś?
9 paź 16:42
ICSP: a widziałeś kiedyś aby kwadrat przyjmował wartość ujemną ?
9 paź 17:24
52: (−1)2 to dla mnie 1 ... ale no poważnie możesz jakoś bardziej wytłumaczyć ?
9 paź 17:25
52: Dobra już czaje : ) a co z takim przykładem
9 paź 17:26
52: up
9 paź 19:05
ZKS:
Sposób krótki.
−1 ≤ sin(x) ≤ 1 /
2
0 ≤ sin
2(x) ≤ 1 / + 1
1 ≤ sin
2(x) + 1 ≤ 2
Sposób długi.
Niech y oznacza zbiór rozwiązań.
ysin
2(x) + y = 1
ysin
2(x) = 1 − y
widzimy że y ≠ 0 więc po podzieleniu przez y otrzymujemy
jak wiemy sin
2(x) ∊ [0 ; 1]
y(y − 1) ≤ 0 ∧ y(2y − 1) ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
y ∊ (0 ; 1] ∧ y ∊ (−∞ ; 0) ∪ [ |
| ; ∞) ⇒ y ∊ [ |
| ; 1]. |
| | 2 | | 2 | |
9 paź 19:18
52: | | 1 | |
Ok dzięki a co z y= |
| ? |
| | tg2x+2 | |
−
∞≤tgx≤+
∞
0≤tg
2x≤+
∞
2≤tg
2x+2≤+
∞ ? i dalej...
9 paź 22:59
ZKS:
| | 1 | |
Wiesz ile to jest |
| ? Oraz jak tg(x) może osiągnąć ±∞? |
| | ∞ | |
Te zwroty powinny być inne na samym początku.
9 paź 23:16
52: | | 1 | |
W książce mam odpowiedź że ZWf: y∊(0, |
| > i mnie zdzwiło że jest zero otwarte, ale to chyba |
| | 2 | |
| | 1 | |
o to chodzi że |
| dąży do 0 a nigdy zerem nie będzie prawda ? |
| | ∞ | |
Więc tego drugiego nie domykamy przy twoim znaku zapytania ... I dziękuję za pomoc : )
9 paź 23:20
52: Oraz jak tg(x) może osiągnąć ±∞? Nie czaje tego pytania
9 paź 23:21
ZKS:
Kiedy tg(x) = ∞?
9 paź 23:28
9 paź 23:30
9 paź 23:30
ZKS:
| | sin(x) | | π | |
Jak wiemy tg(x) = |
| dla x = |
| co mamy w mianowniku? |
| | cos(x) | | 2 | |
9 paź 23:32
52: 0
9 paź 23:35
ZKS:
| | π | |
Jesteś w liceum więc tg(x) dla x = |
| + k * π dla Ciebie nie istnieje więc ten tg(x) |
| | 2 | |
nigdy nie osiągnie
∞ tylko będzie dążył do niej
−
∞ < tg(x)
< ∞
o to właśnie mi chodziło.
9 paź 23:36
52: Oki. Dzięki
9 paź 23:37
52: Czyli prawdiłowy zapis tego wszystkiego powinien wyglądać
−
∞<tg x <
∞
0≤tg
2 x <
∞
2≤tg
2 x +2<
∞
tak ?
9 paź 23:39
ZKS:
I teraz już wiadomo dlaczego 0 nie należy do zbioru wartości.
| | π | |
Ale dobrze myślisz z tym że dla x → k * |
| tg(x) wynosi ∞ tylko że tego nie osiągnie więc |
| | 2 | |
zwrot
< ∞.
9 paź 23:40
ZKS:
Tak teraz ten zapis jest idealny.
9 paź 23:41
ZKS:
Ja tam u siebie się zagalopowałem i Ciebie na początku naprowadziłem źle.
9 paź 23:42
52: Na to dobrze : ) ZKS jeśli wolno spytać to studiujesz coś ?
9 paź 23:42
ZKS:
Tak studiuję.
9 paź 23:44
52: Politechnika ? Bo zamierzam się tam wybrać, ale to jeszcze długa droga... Ciężko jest ?
9 paź 23:45
ZKS:
Tak politechnika. Ciężko jak ciężko na każdej uczelni trzeba się trochę uczyć żeby
móc zaliczyć jakiś przedmiot więc jak będziesz coś robił to ciężko aż tak nie będzie.

A Ty która klasa? Maturalna? Liceum czy technikum?
9 paź 23:48
52: maturalna

, liceum
9 paź 23:49
ZKS:
Jakieś próbne matury z matematyki rozszerzonej pisałeś? Jeśli można spytać na ile?
9 paź 23:52
52: Pisaliśmy takie tylko po pierwszej klasie i po drugiej... w pierwszej miałem 74% w drugiej 56%
...

no jestem załamany dlatego tera przesiaduje wieczorami i powtarzam materiał, bo prawdę
mówiąc to chciałbym tak z 80% z rozszerzania z matematyki z 60% fizyki no i polski z
angielskiem żeby zdać i to wszystko ... ale jak będzie to zobaczymy.
9 paź 23:56
ZKS:
Nie załamuj się tylko głowa do góry i rób dużo zadań ze zbiorów. Szybko łapiesz o co chodzi
więc nie sądzę abyś miał problemy później.
9 paź 23:59
52: No oby

Dobrze że istnieje takie forum to przynajmniej się czegoś nauczę

Bo co każdy rok
mam inną nauczycielkę od matmy
10 paź 00:02
ZKS:
Powodzenia w takim razie.
10 paź 00:03