PIotrek: Długość krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka prostopadłościanu tworzą ciąg
geometryczny, którego pierwszy wyraz jest równy 2 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej
tego prostopadłościanu, jeśli jego objętość jest równa 216 cm sześciennych. Prosiłbym o
naprowadzenie jak rozwiązać.
24 wrz 21:22
Jakub: 2, 2q, 2q2 - tak możesz oznaczyć krawędzie prostopadłościanu
V = 2 * 2q * 2q2 = 216 <- z tego wyliczysz q i już łatwo znajdziesz krawędzie, a
dalej już z górki
24 wrz 22:04
Piotrek: dalej nie czaje bo nie wiem jak to q policzyć, prosiłbym o rozpisanie mi tego jakoś tak
bardziej na chłopski rozum
24 wrz 22:13
Jakub: rozwiązujesz równanie
2 * 2q * 2q2 = 216
8q3 = 216 /:8
q3 = 27
q = 3
24 wrz 22:31
Piotrek: ok to już mam, dzięki. Rozwiązałem
24 wrz 22:39