algebra
plopole: | | x | | −y | |
(x,y)( |
| , |
| ) |
| | x2+y2 | | x2+y2 | |
7 paź 22:37
plopole: dla dowolnej (x,y)
może ktoś pomóc?
7 paź 22:38
plopole: da ktoś rade mi pomóc?
7 paź 22:41
Saizou : ale że co z tym zrobić?
7 paź 22:43
plopole: pomnożyć, (x1,x2)(x2,y2)= (x1x2−y1y2, x1y2+x2y1)
mi wyszlo (x+y,x−y)
nie wiem czy dobrze
7 paź 22:45
plopole: studia algebra 1 rok
7 paź 22:46
ICSP: Na pewno nie dla dowolnej (x;y)

Wynik to (1 ; 0)
7 paź 22:48
plopole: w zadaniu było, że Zauważ że dla dowolnej (x,y) mamy... i właśnie ten wzorek i tyle nic więcej
nie podane, jak wynik to (1,0) nie kminie (jeszcze)
7 paź 22:51
ICSP: dla dowolnej (x;y) ≠ (0 ; 0)
7 paź 22:52
plopole: nie kminie tego, wiec niepotrzebnie obliczałem te kosmosy ze wspólnym mianownikiem? skąd
wiedziałeś/aś że wynik to(1,0) ?
7 paź 22:57
ICSP: Wprawa w liczeniu (mnożeniu liczb zespolonych )
7 paź 23:00
plopole: a możesz dać jakąś wskazówkę?
7 paź 23:04
ICSP: | | x | | (−y) | | x2 | |
x1 * x2 − y1 * y2 = x * |
| − y * |
| = |
| + |
| | x2 + y2 | | x2 + y2 | | x2 + y2 | |
| | y2 | | x2 + y2 | |
|
| = |
| = 1 |
| | x2 + y2 | | x2 + y2 | |
Drugi składnik identycznie
7 paź 23:09
plopole: dziękuję
7 paź 23:10