rozwiąż nierówniość
what: Pomocy:
x2−2x+14x−x2 ≥0
7 paź 22:32
Kinga: napisz to korzystając z U zamiast u, będzie czytelne
7 paź 22:34
bezendu:
−x
2+4x≠0
−x(x−4)≠0
D=R\{0,4}
(x−2x+1)(−x
2+4x)≥0
−x(x−1)
2(x−4)≥0 / *(−1)
x(x−1)
2(x−4)≤0
dokończ
7 paź 22:37
PW: x2−2x+1=(x−1)2 − licznik jest zerem lub liczbą dodatnią. To bardzo uprości dalsze rozumowanie
(wystarczy mówić o mianowniku).
7 paź 22:50
bezendu:
PW Czyli moje rozwiązanie nie jest dobre ?
7 paź 22:51
PW: Dobre, ale zbyt skomplikowane. Mówiąc tylko o mianowniku rozwiązujemy nierówność kwadratową, a
u Ciebie jest nierówność 4. stopnia. W momencie, w którym napisałeś "dokończ" można było
skorzystać ze spostrzeżenia (x−1)2≥0 i po prostu podzielić obie strony (po uwadze, że dla x=1
nierówność jest spełniona), ale sądząc po rysunku wybrałeś opcję najcięższą.
7 paź 23:02
bezendu:
Wybrałem opcję którą miałem pokazywaną w szkolę

Ale na cenne uwagi zawsze jestem otwarty.
7 paź 23:04
what: what: więc x∊(0;4) ? Dobrze piszę?
7 paź 23:18
bezendu: <>
7 paź 23:18
what: ale dlaczego? przecież 0 i 4 nie należą do dziedziny....
7 paź 23:26
bezendu:
Racja zapomniałem o tym
7 paź 23:26
what: Mimo to dzięki
7 paź 23:28