wielomiany
Olga: Wyznacz wszystkie wartości parametrów m i n, dla których dziedziną funkcji
f(x)=√(x2−x−6)(x2+mx−2nx−2mn) jest zbiór liczb rzeczywistych.
7 paź 22:13
ZKS:
(x
2 − x − 6)(x
2 + mx − 2nx − 2mn) ≥ 0
(x
2 − x − 6)(x
2 + (m − 2n)x − 2mn) ≥ 0
Nierówność ta będzie spełniona dla każdej liczby x ∊ R kiedy
m − 2n = −1 ⇒ m = 2n − 1
−2mn = −6 ⇒ mn = 3
(2n − 1)n = 3
2n
2 − n − 3 = 0
2n
2 + 2n − 3n − 3 = 0
2n(n + 1) − 3(n + 1) = 0
| | 3 | |
(n + 1)(2n − 3) = 0 ⇒ (n = −1 ∧ m = −3) ∨ (n = |
| ∧ m = 2). |
| | 2 | |
7 paź 22:23
ZKS:
Widać późna pora dla mnie że nie zauważyłem grupowania.
x2 + mx − 2nx − 2mn = x(x + m) − 2n(x + m) = (x + m)(x − 2n)
7 paź 22:26
Olga: dziękuję bardzo
7 paź 22:29