Funkcja
bezendu:
Mila Czy mogłabyś wyprowadzić mi wzór na przesunięcie wykresu funkcji (obojętnie jakiej) w
symetrii względem
a) x=−1
b) x=5
c) y=−5
d) y=4
7 paź 22:08
Saizou : a po co ci to?
7 paź 22:09
Trivial: bezendu, a czemu nie możesz sam wyprowadzić?
7 paź 22:10
bezendu:
Żeby przekształcać wykresy funkcji

Mogę ale, nie wiem czy zrobię to dobrze, dlatego proszę o
pomoc
7 paź 22:13
Mila:

Tak, to się nazywa przekształcenie wykresu funkcji przez symetrię osiową.
a) symetria względem prostej: x=a
P(x,y) dany punkt
P'(x',y') =S
x=a(P(x,y)) Punkt P' jest symetryczny do punktu P względem prostej x=a
S=(a,y) środek odcinka PP'
| | x+x' | |
a= |
| ⇔x+x'=2a⇔x'=2a−x |
| | 2 | |
Przekształcenie określają wzory:
x'=2a−x
y'=y
dla x=−1
będzie
x'=2*(−1)−x⇔x'=−2−x
y'=y
dla x=5
x'=2*5−x⇔x'=10−x
y'=y
Przykład z funkcją będzie w następnym wpisie.
7 paź 22:30
Aga1.:

P(x,y)
P(x
',y
')
S(m,y)
{x+x
'}{2}=m⇒x
'=2m−x
y
'=y
7 paź 22:32
Mila:
dla x=−1
x'=−2−x
y'=y
f(x)=y=x2−2, x'=−2−x⇔x=−2−x'
y'=(−2−x')
2−2
y'=4+4x'+x'
2−2
y'=x'
2+4x'+2
opuszczamy znaczki '
y=x2+4x+2
wzór funkcji po przekształceniu przez symetrię względem prostej x=−1
wykresu funkcji
f(x)=y=x2−2
W podobny sposób wyprowadzasz wzory na symetrię osiową względem prostej
y=a, a∊R
Czy poradzisz sobie?
Sprawdzę.
7 paź 22:40
Mila:
Czy o to Ci chodziło?
7 paź 22:40
bezendu:
Dziękuję

Tak chodziło mi dokładnie o to

Kiedyś już wyprowadzałaś mi wzór na
przekształcenie ale zgubiłem link.
7 paź 22:42
bezendu:
Jeszcze jedno pytanie: Czy na poziomie lo jest przekształcenie wykresu względem prostej y=−2x+7
?
Pytam się bo mam kartkówkę niedługo z przekształcania wykresów funkcji.
7 paź 22:45
Mila:
Nie powinno być.
Napisz jakie masz zadania z przekształceń.
7 paź 23:26
bezendu:
Np. wykres funkcji f(x)=x
3+3x+2 przekształcono
a) względem prostej x=2
b) względem prostej y=−2
c) względem początku układu współrzędnych
I dlatego moje pytanie odnośnie przekształceń
7 paź 23:29
bezendu:
Jeszcze mam zadani odnośnie narysuj wykres i określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru.
W nowym wątku wstawię zadanie do sprawdzenia.
7 paź 23:33
Mila: post 23:29
Masz podać wzory funkcji po przekształceniu wykresu?
7 paź 23:37
Mila:
Napisz co obliczyłeś,
najpierw wzory
x'=...
y'=...
potem wzór nowej funkcji.
7 paź 23:39
Mila:
Może jutro, teraz idź spać, bo nie wstaniesz do szkoły.
7 paź 23:40
bezendu:
Chodzę spać po 02:00

Odnośnie pytania to tak,mam podać wzory po przekształceniu.
7 paź 23:42
Mila:
Wpisz ,jutro sprawdzę. DOBRANOC
7 paź 23:44
bezendu:
c) względem początku układu wsp
f(x)=x3+3x+2
−f(−x)=−[(−x)3+3(−x)+2]
−f(−x)=−[−x3−3x+2]
−f(−x)=x3+3x−2
7 paź 23:45
bezendu:
Dobranoc
7 paź 23:45
Mila: c) dobrze
Powinieneś jeszcze umieć wyprowadzić wzory dla symetrii względem prostej y=x ( to ważne).
Czekam na Twoje rozwiązanie
Wykres funkcji f(x)=x3+3x+2 przekształcono
a) względem prostej x=2
b) względem prostej y=−2
8 paź 18:52
bezendu:
Teraz idę na kolację. Za 15 minut wracam z rozwiązaniem
8 paź 18:53
bezendu:
f(x)=x3+3x+2
a) względem prostej x=2
Czyli post 22:30 tak ?
8 paź 19:24
Mila:
Tam było względem prostej x=−1 i masz wzór,skorzystaj, nie wyprowadzaj go, bo to już umiesz.
Wyprowadź wzór na przekształcenie przez symetrię względem Oy i prostej y=x.
8 paź 19:39
Mila:
Teraz ja też idę na kolację, którą muszę przyrządzić.
8 paź 19:40
bezendu:
Mila względem osi Oy to mam f(−x)
np. x
2+3x+2
względem osi Oy
f(−x)=(−x)
2−3x+2
f(−x)=x
2−3x+2
8 paź 19:47
Mila:
Dalej, gd\zie reszta? Mój post.18:52
8 paź 22:18
bezendu:
Nie wiem jak przesunąć względem y=−2 czy mogę przesunąć to jakoś o wektor ?
8 paź 22:21
Mila:

Nie przesunąć lecz odbicie symetryczne masz w zadaniu.
Symetria względem prostej
y=a, a∊R
P=(x,y)
P'=(x',y') obraz punktu P w symetrii względem prostej y=a (S
y=a)
8 paź 22:38
matyk: W ogóle takich przekształceń nie ma na poziomie lo w żadnej podstawie obecnie
8 paź 22:51
bezendu:
| | x+2 | |
A mogę prosić na konkretnym przykładzie np f(x)= |
| ? Bo nie za bardzo wiem jak |
| | x2+2x+1 | |
się za to zabrać..
8 paź 22:53
Mila:

cd. za wcześnie wysłałam.
S=(x,a) jest środkiem odcinka PP'
| | y+y' | |
a= |
| ⇔y+y'=2a⇔y'=2a−y |
| | 2 | |
Obrazem punktu P(x,y) w symetrii względem prostej y=a jest taki punkt P'(x',y'), że
x'=x
y'=2a−y
Przykład:
f(x)= x
2+3x+2
y=−2 oś symetrii
x'=x
y'=2*(−2)−y⇔y'=−4−y⇔y=−4−y'
podstawiam do wzoru: y=x
2+3x+2
−4−y'=x'
2+3x'+2⇔−y'=x'
2+3x'+2+4
−y'=x'
2+3x'+6
y'=−x'
2−3x'−6
g(x)=y=−x
2−3x−6
8 paź 23:01
Mila:
Obrazem punktu P(x,y) w symetrii względem prostej y=a jest taki punkt P'(x',y'), że
x'=x
y'=2a−y
Względem prostej y=2
x'=x
y'=4−y
| | x'+2 | | 4*(x'2+2x'+1) | |
−y'= |
| − |
| |
| | (x'2+2x'+1) | | (x'2+2x'+1) | |
| | x'+2−4x'2−8x'−4 | |
−y'= |
| |
| | x'2+2x'+1 | |
8 paź 23:12
bezendu:
Mila ja już dziś muszę kończyć. Jutro wrzucę kilka przykładów do sprawdzenia

P.S Świetnie tłumaczysz
Dziękuję
8 paź 23:13
Mila:
9 paź 16:29