wielomiany
Patryk: Wielomiany w(x)= (a−2)x3 −x2 +3bx − 4 + c oraz v(x) = −x3 −x2 − 5x + 3 − √2 są sobie
równe . Oblicz a,b i c
7 paź 21:37
bezendu:
Kiedy wielomiany są równe ?
7 paź 21:38
krystek: Przyrównujesz współczynniki przy tych samych potęgach , wg definicji równości wielomianów
7 paź 21:40
Patryk: Wielomiany są równe, kiedy ich współczynniki przy odpowiednich potęgach są równe. Doprowadź
pierwszy wielomian do postaci drugiego i porównaj współczynniki.
7 paź 21:40
krystek:
Podpowiem a−2=−1
7 paź 21:42
bezendu:
No to ja też trochę podpowiem

a−2=−1
a=1
b=1
c=7−
√2
7 paź 21:47
Patryk: a czy b nie ma być równe 2?
7 paź 21:59
7 paź 22:01
Patryk: ok czaje już to zad dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno: Wielomian V(x) = x6 + x3 −2 jest
równy
7 paź 22:07
Patryk: czy to ma byc poprostu (x
3−2)(x
3+1)
7 paź 22:09