ktos moze mi powoli dokladnie wytlumaczyc??
draco14: Wiedząc że kąt α jest ostry oblicz:
a) cosα−tgαcosα+tgα gdy sinα=2021
b) 5sinα−6cosα3sinα+4cosα gdy tgα=3
7 paź 21:21
krystek: | cos2x−sinx | | cos2x+sinx | | 1−sin2x−sinx | |
| : |
| = |
| =... |
| cosx | | cosx | | 1−sin2x+sinx | |
7 paź 21:26
draco14: jak to zrobiłeś możesz mi wytłumaczyc
7 paź 21:31
krystek: | | sinx | |
tgx= |
| i sprowadziłam do wspólnego mianownika. (piszę x zamiast α dla ułatwienia) |
| | cosx | |
7 paź 21:33
draco14: dzieki
7 paź 21:34
Eta:
b) dzielimy licznik i mianownik przez cosα≠0
| 5*tgα−6 | | 5*3−6 | |
| = |
| =...... |
| 3*tgα+4 | | 3*3+4 | |
7 paź 21:37
draco14: dokladniej co z czego sie wzielo bylbym wdzieczny
7 paź 21:40
krystek: Eta Tobie napisała , czytaj uważnie.
7 paź 21:41
draco14: skad tg sie wzial
7 paź 21:42
Eta:
| | sinα | | cosα | | 5* |
| −6* |
| | | | cosα | | cosα | |
| |
| = |
| | sinα | | cosα | | 3* |
| +4* |
| | | | cosα | | cosα | |
| |
| | 5*tgα−6 | |
= |
| = ......... |
| | 3*tgα+4 | |
7 paź 21:42
7 paź 21:43
Eta:
| sinα | |
| = tgα ......a to powinieneś wiedzieć ! |
| cosα | |
7 paź 21:43
draco14: ooo dzieki o cos takiego mi chodzi bo musze to jakos ogarnac dzieki wielkie
7 paź 21:44