[c[Trivial]]
Arczi: Cześć
Trivial, słuchaj możesz mi coś polecić do poczytania o wszystkim co jest konieczne
aby zacząć programowanie z asemblerem 64 bit

? Chodzi raczej o wstęp teoretyczny od podstaw
zanim zacznę niszczyć sobie mózgu tym językiem. Zasadniczo poza fizyką to nie mam ciężko z
czegokolwiek i zostaje dużo czasu. Mam ziomka w pokoju z 3 roku co też chcę się tym zająć więc
chyba spróbuje przez rok pisać w tym programy
7 paź 21:12
Trivial: Proponuję zacząć od assemblera 32 bit − dużo prostszy dla człowieka.
7 paź 21:13
7 paź 21:14
asdf: 
Pytanie nie do mnie, ale: jak masz tyle czasu to zajmij sie programowaniem w C, albo C++

Bardziej Ci sie przyda na 2 roku niz asembler
7 paź 21:14
Trivial: asdf, assembler pozwala wiedzieć co się dzieje "w środku".
7 paź 21:17
Arczi: o właśnie o to mi chodzi
Trivial , oraz fajne rzeczy idzie w nim robić.
Zasadniczo zależy mi najpierw na zrozumieniu jak działa procek i komputer w ogóle, poznać te
systemy liczbowe jak co się zamienia tak żeby asm się nauczyć. Mam naprawdę dużo czasu....
załatwiłem sobie wszystkie wykłady które moi prowadzący udostępniają do 5 roku studiów z
specjalizacją inżynieria oprogramowania więc jest lajt, jak coś potrzebujesz daj znać

.Spoko
nauczyciele są, pan Dr. z fizyki od ćwiczeń również a go najbardziej się bałem.
7 paź 21:34
Trivial: Mimo wszystko, jeśli w ogóle nie znasz C, to zachęcam to zapoznania się najpierw z nim.

C i
tak jest dość nisko − szczegóły tego jak działa pamięć wylewają się wszędzie gdzie tylko mogą.
7 paź 21:36
asdf: Doktora z fizyki się bałeś?

A kto się go nie bał

− ale na prawde da sie u niego dogadać

Systemy liczbowe bedziesz miec na podstawach informatyki.
@Trivial
no tak

Bez znajomosci asemblera trudno jest zrozumiec dzialanie procesora, ale znajomosc
tego jezyka jest bardziej ciekawostką, bo "w praktyce" to sie nie przyda.
7 paź 23:45
Trivial: asdf, assembler ma bardzo praktyczne zastosowanie przy debugowaniu.
7 paź 23:47
Arczi: Z dr. od infy da się dogadać że zrobi Ci wstęp do asm+ wstęp do algorytmów i pod koniec proste
programy w asm, mówiła że jeśli ktoś chce może dać mu ambitniejsze zadania lol W ogóle super
babke od podstaw informatyki mamy.
7 paź 23:50
Arczi: poproszę ją o namiary na info na temat stosu, preprocesora, przeliczeń liczbowych etc, a
komendy z basha zaliczę jakoś szybciej bo mnie też obowiązuje program.
7 paź 23:52
Trivial:
No i jeszcze ma "praktyczne" zastosowanie w reverse engineeringu − tam bez niego ani rusz.
7 paź 23:56
Arczi: Co do ciekawostek reverse engineeringu :
http://www.youtube.com/watch?v=AUjuefLqphY
to takie zabawne anegdotki jak robili na tym kasę
robiąc różne bzdety pod znane MMO (WoW/Ultima/itd.) Osobiście uważam, że ludzie ogarnięci z
definicji nie grają w to ale cóż... różne są gusta.
8 paź 00:07
Trivial: Arczi, za późno na takie linki! Ja muszę wstać jutro rano i chcę się wyspać.
8 paź 00:11
Arczi: oj tam oj tam, jutro obejrzysz
8 paź 00:16
Trivial: A tam. Już 15 min, zostało tylko 35.
8 paź 00:24
asdf: no bardzo praktyczne zastosowanie
8 paź 00:34
8 paź 00:52
Arczi: Oni gadali o Gallarado które kupowali za działalność w tym biznesie zanim prawnicy blizzarda do
nich zapukali i mieli przypał tzn działali o ile pamiętam w projektowaniu hacków na
użytkowników WoWa i różnych modyfikacji opartych na reverse engineering lol.
8 paź 00:54
Arczi: zasadniczo asm+c/c++ +kryptografia+trochę wiadomości z sieci i jesteś bogiem : d
8 paź 00:59
Trivial:
Obejrzałem. Ciekawe było rozwiązanie z przesyłaniem bajtu pliku wykonywalnego do serwera.
Arczi, dziś idę spać, ale widzę że mam masę nowych filmików do obejrzenia. Dobranoc.
8 paź 01:12
Arczi: Dobranoc, też idę spać jutro wykłady z matmy, niby coś tam umiem, ale wolę być obecny. Do
jutra.
8 paź 01:26
Trivial: Czemu Twoje tematy zawsze gdzieś znikają − widać je − nie widać − nie widać − widać − nie
widać...
8 paź 16:10
Arczi: słuchaj, to co on tam mówi na filmikach to żeby to ogarnąć muszę znać dobrze tzn wiedzieć co to
jest i jak to działa na temat prepocesora,stosu, kernela,systemów liczbowych i w cholerę
innych rzeczy, w tym architekturę procesora pod który robię program(architekturę mogę poznać z
jakiegoś manuala z strony intela/amd) żeby móc zacząć programować w asm(żeby w ogóle zacząć
się uczyć np z książki Randala(patrz spis treści może coś Ci co nieco powie co tam jest a
czego muszę się nauczyć, znasz coś obszernego na powyższe tematy co mi wyjaśni większość
rzeczy ? Zasadniczo Pie<cenzura>, że assembler jest trudny i że powinienem zacząć od C/C++
nie przemawia do mnie. Jak będzie trzeba to z rok posiedzę po kilka godzin dziennie i się
ogarnie co i jak.
8 paź 17:10
Trivial:
Arczi − Ty w kółko o tym preprocesorze i systemach liczbowych. Tak się składa, że te dwie
rzeczy można ogarnąć w góra godzinę. Zasada działania preprocesora jest banalna (to nie ma nic
wspólnego z procesorem), a systemy liczbowe to głównie zapis liczb całkowitych binarnie,
szesnastkowo i bardzo rzadko ósemkowo + kodowanie U2 dla liczb ujemnych. Jak chcesz to mogę
Cię tego nauczyć na tym forum i nie zajmie to więcej niż godzinę o ile szybko załapiesz.

Procesory AMD działają na architekturze Intela. Architektury nie ma co się uczyć z manuali
intela, gdyż łącznie mają chyba 3 tys. stron czy coś koło tego. Manuale powinieneś traktować
jako coś gdzie możesz sprawdzić jak zakodowana jest instrukcja
mov eax, ebx albo które
flagi ustawi instrukcja
add itp.
Assembler nie jest trudny z tym że
dużo łatwiej jest się go nauczyć jak już się zna C. A
jak patrzę na książkę Randalla to nie wiem co mam o niej myśleć. Ona omawia jakieś HLA, które
− moim zdaniem − jest zupełnie nieprzydatne. Po co nam instrukcje wysokiego poziomu w języku
ultra niskiego poziomu? Assembler i tak nie służy do pisania programów nawet średniej
wielkości.
8 paź 18:34
Arczi: ok, jasne, a pozostałe książki które są w linku?
8 paź 18:42
Trivial:
Druga widzę ukierunkowana głównie na Windowsa. Proponuje zacząć od czegoś niezależnego od
platformy.
Ostatnia z nich wygląda na najlepszą do nauki od podstaw.
Oceny tylko na podstawie spisu treści.
8 paź 18:50
Trivial: To co, jesteś gotów na dawkę wiedzy? Mam chwilkę czasu, mogę coś wyjaśnić.
8 paź 19:05
Arczi: słuchaj o ile będziesz mieć czas to w piątek na razie muszę zrobić kilka rzeczy na jutro

Z góry dziękuje
8 paź 19:47
Trivial: Zobaczymy.

Co ogarniasz?
8 paź 19:48
Arczi: na razie ogarniam się na realu, pranie robię, kolację, a później dłuższa noc z Orearem i
fizyką.

Ale na razie nie ma horroru, całkować trochę umiem.
8 paź 19:53
Trivial: Powodzenia.
8 paź 19:57