Wyrażenia wymierne
Maras: Siemanderos
Jak obliczyć takie cuś

7 paź 21:09
bezendu:
1.Zacznij od dziedziny
2.Wspólny mianownik
3.Rozwiązać
7 paź 21:10
Maras: D=R/{1−1}
| 8x−2 | | 2x+1 | | (8x−2)(x−1) | | (2x+1)(x+1) | |
| + |
| ⇒ |
| + |
| |
| (x−1)(x+1) | | x−1 | | (x−1)(x+1) | | (x−1)(x+1) | |
czy do tego momentu mam dobrzE?
7 paź 21:20
Mila:
D=R\{−1,1}
| 8x−2 | | 2x+1 | |
| + |
| = pierwszy ułamek bez zmiany |
| (x−1)*(x+1) | | x−1 | |
| | 8x−2 | | (2x+1)*(x+1) | |
= |
| + |
| = |
| | (x−1)*(x+1) | | (x−1)*(x+1) | |
=
teraz dokończ , sprawdzę.
7 paź 22:07
Gustlik: Pierwszy ułamek bez zmiany, jeżeli w mianowniku nie "dołożyłeś" nowego czynnika, to w liczniku
też Ci nie wolno "dołożyć", a właściwie rozszerzyć.
8 paź 12:54