rozwiąż nierówność
PiOtR: rozwiąż nierówność;
a) x3+x2−20x > 0
b) x3−3x2+2x< 0
c)−x4+6x3−9x2≤ 0
d) 3x4 +x3+x2< 0
7 paź 21:04
Adrian: a) x3+x2−20x > 0
x(x2+x−20)>0 Rozwiązujemy równanie kwadratowe, otrzymujemy pierwiastki: x1=−5, x2=4.
Trzecim miejscem zerowym jest x=0.
Rysujemy wykres funkcji (a>0, więc wykres zaczyna sie z prawej strony od góry).
Odp.: −5<x<0 lub x>4
b) analogicznie jak w a): Pierwiastki: x1 = 0, x2 = 1, w3 = 2
Odp.: 0<x<1 lub x>2
c) i d) wyciągamy x2 przed nawias, dalej analogicznie
7 paź 22:07
PiOtR: Dzięki
8 paź 19:16