indukcja matematyczna
asia: Stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij, że dla dowolnej liczby naturalnej dodatniej n
liczba 55n−2 + 3 jest podzielna przez 4
7 paź 21:03
asia: Proszę
7 paź 21:31
ICSP: Otóż :
1o Sprawdzam dla n = 1
55 − 2 + 3 = 53 + 3 = 125 + 3 = 128 = 4 * 32 zatem liczba jest podzielna przez 4
2o Założenie : 55n − 2 + 3 = k gdzie k ∊ C
3o Teza : 55n + 3 + 3 = k1 gdzie k1 ∊ C
Dowód :
Wychodzę od lewej strony tezy :
55n + 3 + 3 = 55n −2 + 5 + 3 = 55n − 2 + 3 + 55 = 55 * 55n − 2 + 3 =
= (n.p.z.) = 55(4k − 3) + 3 = 55 * 4k − 3* 55 + 3 = 4k − 3 * (55 − 1) =
= 4k − 3(5 − 1)(54 + 53 + 52 + 5 + 1) = 4(k − 3(54 + 53 + 52 + 5 + 1) = 4k1 gdzie k1 =
k − 3(54 + 53 + 52 + 5 + 1)
Do sprawdzenia wszystko bo dziwny wynik.
7 paź 21:42
ICSP: Jeden błąd :
1. Skreśl to co się stało po 2 znaku = w dowodzie i przejdź od razu do tego co było po 3 znaku
=
Oraz skrót
n.p.z oznacza na podstawie założenia . Dopisz do sobie ładnie nad =.
7 paź 21:44
Aneta: n=1 mamy
53+3=125+3=128=32*4
założenie indukcyjne: 55n−2+3=4t
teza indukcyjne 55n+3+3=55n*53+3=*
55n−2+3=4t
4t−3=55n−2
=* (4t−3)*55+3=12500t−9375+3=12500t−9372=4(3125t−2343)
7 paź 21:45
ICSP: no oczywiście zgubiłem 5
5 przy k
7 paź 21:52
asia: Dziękuję ale nie rozumiem skąd w 3 linijce od dołu wzięło się (4k−1) ICSP
7 paź 22:05
asia: tzn. 4k −3
7 paź 22:06
asia: a już wszystko wiem dziękuję
7 paź 22:13