jak to obliczyc, mam problem z trygonometria
draco14: cosα=34
3sinα−2cos2α * tgα
7 paź 21:02
alfie: napisz poprawnie przykład
7 paź 21:05
draco14: 3sin2α−2cos2α * tg2α
7 paź 21:08
alfie: jesli tam jest 3sin
2α to bedzie tak
| | sinα | |
3sin2α−2cos2α* |
| = |
| | cosα | |
=3sin
2α−2cosα*sinα=
=3(1−cos
2α)−cosα*2
√1−cos2α
| | 3 | |
wydaje mi sie, że tak. aaaa i oczywiście podstawiasz te |
| do tego co wyszlo i wyliczasz |
| | 4 | |
7 paź 21:14
Eta:
| | 3 | | √7 | | √7 | |
cosα= |
| , sinα= |
| , tgα= |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
| | 7 | | 9 | | 7 | |
W= 3* |
| − 2* |
| * |
| = .......... |
| | 16 | | 16 | | 9 | |
7 paź 21:23
draco14: co to jest to W, mozesz krok po kroku wyjasnic jak to jest obliczone
7 paź 21:29
Eta:
W −−− wartość wyrażenia
W= 3sin2−2cos2α*tgα= ..........
7 paź 21:32
draco14: a skad wiesz jaki bedzie sin i tg
7 paź 21:33