Janek191:
a − szerokość
b − wysokość
r − promień półkola
Mamy
a + 2 b + π*r = 2p ale a = 2r
więc
2r + 2b + π*r = 2p
2b = 2p − 2r − π*r
b = p − r − 0,5π*r
oraz
P = a*b + 0,5π*r
2
P = 2r*b + 0,5π*r
2
P = 2r*( p − r − 0,5π*r) + 0,5 π*r
2
P = 2p*r − 2r
2 − π*r
2 + 0,5π*r
2
P = − 0,5π*r
2 − 2r
2 + 2p*r
P = ( − 2 − 0,5π)*r
2 + 2p*r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P( r) = ( − 2 − 0,5π)*r
2 + 2p*r
− 2 − 0,5π < 0 więc funkcja P posiada największą wartość dla
| | −2p | | 2p | |
r = |
| = |
| |
| | − 4 − π | | 4 + π | |
Wtedy
oraz
| | 2p | | 4p | |
b = p − |
| − 0,5π* |
| = |
| | 4 + π | | 4+ π | |
| | 2p | | 2p*π | |
= p − |
| − |
| |
| | 4 + π | | 4 + π | |