Zespolone
aliska: Znajdz wszystkie liczby zespolone Z, dla ktorych z=z2
7 paź 20:48
asdf: z−z2 = 0
x + yi − (x2 + 2xyi + y2*i2) = 0
x + yi − x2 − 2xy + y2 = 0
x + yi − x2 − 2xyi + y2 = 0 + 0*i
uklad rownan:
x − x2 + y2= 0
y − 2xy = 0
7 paź 20:50
ICSP: z2 = z
z2 − z = 0
z(z−1) = 0
z = 1 v z = 0
7 paź 20:51
Trivial: asdf. o.o
7 paź 21:12
ICSP: asdf lubi układy równań rozwiązywać, ale to że nie dopisał założeń do x oraz y jest już
poważniejszą sprawą
7 paź 21:14
aliska: POPRAWIAM . Tak powinno wygladac działanie. Z(Sprzezone)= z2
7 paź 21:24
Trivial: ICSP, zadanie dla Ciebie.
7 paź 21:26
ICSP: otóż z = x + yi gdzie x,y ∊R to ż = x − yi
zatem
x − yi = x
2 − y
2 + 2xyi
x
2 − y
2 − x = 0
2yx + y = 0 Prosty układ równań dla Ciebie do rozwiązania
Trivial za 5 min postaram się to zrobić metodą trywialną

Zobaczymy co mi wyjdzie
7 paź 21:30
ICSP: czyli z = R * e
iφ, w takim razie ź = R * e
−iφ
mam sytuacje :
R * e
−iφ = R
2 * e
2iφ
dla z = 0 zachodzi. Teraz dzielę przez R
e
−iφ = R * e
2iφ
R * e
3iφ = 1
| | 2π | | 4π | |
R = 1 oraz e3iφ = 1 ⇒ φ = 0 v φ = |
| v φ = |
| |
| | 3 | | 3 | |
z = 0 v z = 1 v z = e
2πi/3 v z = e
4πi/3 ?
7 paź 21:51
Trivial: ICSP, OK.
7 paź 21:53
ICSP: Trivial czyli po prostu podstawiam postać wykładniczą ?
7 paź 21:54
Trivial: Tak? Dlatego przecież metoda jest trywialna.
7 paź 21:57
ICSP: no i teraz rozumiem

Muszę jeszcze potrenować wyznaczanie tych kątów
7 paź 21:58