klamry w zbiorach
sufrimenda: Witam, mam problem ze zrozumieniem zadania na zbiorach. Mam podać elementy następujących
zbiorów:
a) {a}
b) {{a}}
c) {{a,b},{a}}
d) {{{a}},{a},a}
Może mi ktoś wytłumaczyć, po co tu tyle tych nawiasów? Pierwszy raz coś takiego widzę.
Tak samo mam w kolejnym zadaniu:
Niech A, B, C, D będą parami rozłącznymi, niepustymi zbiorami. Jakie warunki powinny spełniać
te zbiory, aby zachodziły następujące równości:
b) {{A, B}, C} = {{A}, C}
c) {{A, B}, {D}} = {{A}}
d) {{A, ∅}, B} = {{∅}}
znów tyle tych klamer
Dodatkowo w ostatnim zadaniu mam jakieś dziwne oznaczenie. Takie duże U lub ∩.
http://i.snag.gy/OUh0B.jpg
Pierwszy raz na oczy widzę ten symbol. Mógłby mi ktoś powiedzieć co on oznacza i jak go
zinterpretować?