rozwiąz równania
Aneta: Kochani, pomożecie?
zad 1Rozwiąż równania:
a) 3x
3+27=51
b)64x
3+7=8
c)2x
3+300=50
d)2x
3+9=8
e)x(x
2+2)=2(x+32)
f)x(x
2−4)=−4(x+2)
zad 2
Ile rozwiązań równania należy do podanego przedziału:
a) x
3−16x=0, <−2,6>
b) x
3−25x=0, <−3,5>
c)x
3−3x=0, (−3/2, 3/2)
d)4x−x
3=0, (−2,4)
e)4x+x
3=0, (−4,0>
f)x
3−6x=30x, (−8,8>
zad 3
Oblicz sumę rozwiązań równania: a) x(8x+6) (1/2−3)=0
b)(3x−1) (2/3−8) (1/2x−1/3)=0
i zad 4. Przedstaw trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej, jeśli jest to możliwe a)
y=2x
2−9x+4
b)y=3x
2+x−2
c)y=2x
2−3x+4
d)y=9x
2−24x+16
e)y=x
2−2x−1
f)y=x
2+2x−2
Baaardzo prosze o pomoc

Z gory dziękuję
7 paź 20:44
bezendu:
No chyba sobie teraz żartujesz ? Powiedz, że to żart
7 paź 20:46
Aneta: nieee

proszę jak najbardziej serio, chociaż po jednym przykładzie z każdego zadania,, potem
sb jakos ogarnę i z góry dziękuję
7 paź 20:51
Janek191:
z.1
a) 3x3 + 27 = 51
3x3 = 51 − 27
3x3 = 24 / : 3
x3 = 8
x = 3√8 = 2
==========
f) x*( x2 − 4) = − 4*( x + 2)
x*( x − 2)*( x + 2) = − 4*( x + 2)
x*( x − 2)*( x + 2) + 4*( x + 2) = 0
( x + 2)*[ x*( x − 2) + 4] = 0
x + 2 = 0 ∨ x*( x − 2) + 4 = 0
x = − 2 ∨ x2 − 2x + 4 = 0 Δ = (−2)2 − 4*1*4 = 4 − 16 < 0 brak rozwiązań
x = − 2
======
7 paź 22:27
Janek191:
z.2
a) x3 − 16 x = 0 < − 2; 6 >
x*( x2 − 16) = 0
x*( x − 4)*( x + 4) = 0
x = 0 ∨ x − 4 = 0 ∨ x + 4 = 0
x = 0 ∨ x = 4 ∨ x = − 4
0 ∊ < − 2; 6 > 4 ∊ < − 2; 6 > − 4 ∉ < − 2; 6 >
Odp. Do < − 2; 6 > należą dwa rozwiązania danego równania.
======================================================
f) x3 − 6 x = 30 x ( − 8 ; 8 >
x3 − 6 x − 30 x = 0
x3 − 36 x = 0
x*( x2 − 36) = 0
x*( x − 6)*( x + 6) = 0
x = 0 ∨ x − 6 = 0 ∨ x + 6 = 0
x = 0 ∨ x = 6 ∨ x = − 6
0 ∊ ( − 8; 8 > 6 ∊ ( − 8 ; 8 > − 6 ∊ ( − 8; 8 >
Odp. Do ( − 8; 8 > należą trzy rozwiązania danego równania ( wszystkie )
==========================================================
7 paź 22:36
Janek191:
z. 3 Przepisz poprawnie treść zadania
z.4
a) y = 2 x
2 − 9 x + 4
a = 2, b = − 9, c = 4
Δ = b
2 − 4ac = ( −9)
2 − 4*2*4 = 81 − 16 = 65 > 0
√Δ =
√65
| | − b − √Δ | | 9 − √65 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | |
| | − b + √Δ | | 9 + √65 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | |
Postać iloczynowa
y = a*( x − x
1)*( x − x
2)
czyli
| | 9 − √65 | | 9 + √65 | |
y = 2*(x − |
| )*( x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
============================
f)
y = x
2 + 2 x − 2
Δ = 2
2 − 4*1*(−2) = 4 + 8 = 12 = 4*3 > 0
√Δ =
√4*3 = 2
√3
| | − 2 − 2√3 | |
x1 = |
| = − 1 − √3 |
| | 2 | |
| | − 2 + 2 √3 | |
x2 = |
| = − 1 + √3 |
| | 2 | |
y = a*( x − x
1)*( x − x
2)
czyli
y = 1*[ x − ( − 1 −
√3)]*{ x − ( − 1 +
√3)]
y = ( x + 1 +
√3)*( x + 1 −
√3)
========================
7 paź 22:49
Janek191:
z. 3 Przepisz poprawnie treść zadania
z.4
a) y = 2 x
2 − 9 x + 4
a = 2, b = − 9, c = 4
Δ = b
2 − 4ac = ( −9)
2 − 4*2*4 = 81 − 16 = 65 > 0
√Δ =
√65
| | − b − √Δ | | 9 − √65 | |
x1 = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | |
| | − b + √Δ | | 9 + √65 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 2a | | 4 | |
Postać iloczynowa
y = a*( x − x
1)*( x − x
2)
czyli
| | 9 − √65 | | 9 + √65 | |
y = 2*(x − |
| )*( x − |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
============================
f)
y = x
2 + 2 x − 2
Δ = 2
2 − 4*1*(−2) = 4 + 8 = 12 = 4*3 > 0
√Δ =
√4*3 = 2
√3
| | − 2 − 2√3 | |
x1 = |
| = − 1 − √3 |
| | 2 | |
| | − 2 + 2 √3 | |
x2 = |
| = − 1 + √3 |
| | 2 | |
y = a*( x − x
1)*( x − x
2)
czyli
y = 1*[ x − ( − 1 −
√3)]*{ x − ( − 1 +
√3)]
y = ( x + 1 +
√3)*( x + 1 −
√3)
========================
7 paź 22:49
Antek: Zadanie nr 1 c)
2x3+300=50
2x3=50−300
2x3=−250/:2
x3=−125
x=3√−125 teraz zeby 3√−125 byl pierwiastkiem algebraicznym robimy tak
x=−3√125
x=−5
8 paź 08:27
Antek: zadanie 1 b)
64x
3+7=8
64x
3=1
| | 1 | |
x= |
| a wiemy ze n√an=a i 64=43 to |
| | 3√43 | |
przklad d jest podobny do c i tyle wystarczy. Reszte sobie samemu rozwiazac
8 paź 10:12