Jak obliczyć P(A iloczyn B)?
Paweł: Rzucono 4 razy monetą i określono zdarzenia:
A − za pierwszym razem wypadł orzeł,
B − wypadły dokładnie dwa orły
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A suma B.
Obliczyłem już moc Ω (16), moc zdarzenia A (8) i moc zdarzenia B (6). Wiem że muszę skorzystać
z własności prawdopodobieństwa i potrzebuję P(A iloczyn B). I tutaj się zatrzymałem, ponieważ
nie wiem jak to obliczyć. Czy mógłby mi ktoś to jakoś ,,powoli" wytłumaczyć?
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
7 paź 20:37
Aneta: |Ω|=2
4=16
A={(ORRR)(OROO)(OORO)(OOOR)(ORRO)(OORR)(OROR)(OOOO)}=8
B={(OORR)(OROR)(RORO)(RROO)(ROOR)(ORRO)}=6
A∩B={(OORR)(ORRO)(OROR)}=3
| | 8 | | 6 | | 3 | | 11 | |
P(A∪B)= |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 16 | |
7 paź 23:27