rownanie wkadratowe
denat: Obliczyć w liczbach zespolonych równanie wkadratowe: x2−√3x+1=0
7 paź 20:36
Saizou : a w czym problem
7 paź 20:37
ICSP: delta , pierwiastek z delty , x1 oraz x2
7 paź 20:37
denat: | | √3−√−4 | |
x1= |
| i to jest jeden z pierwiastkow zespolonych hmm? |
| | 2 | |
7 paź 21:51
ICSP: niestety nie .
Delta źle policzona.
7 paź 21:51
7 paź 21:55
ICSP: √−a = √−1 * √a = ±i√a
Tak to działa w liczbach zespolonych. Oczywiście jeżeli a > 0. Gdy a < 0 masz po prostu
normalny pierwiastek z liczby rzeczywistej.
7 paź 21:58
Saizou : Δ=(−
√3)
2−4*1*1=3−4=−1
√Δ=i
7 paź 21:59