prawdopodobieństwo klasyczne
Perpetuo: Windą zatrzymującą się na 6 piętrach jadą 4 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wszyscy
wysiądą na tym samym piętrze.
7 paź 20:09
Perpetuo: ^
7 paź 20:14
Mila:
|Ω|= ..?
| | | |
|A|= | wybrano 1 piętro z 6. |
| | |
7 paź 20:18
Perpetuo: potrzebuję jakichś konkretów, bo tak to wynik nie wychodzi mi
7 paź 21:26
Mila:
| | | | 6 | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 6*6*6*6 | | 64 | | 63 | | 216 | |
7 paź 21:53
Aga1.: Teoretycznie pierwsza osoba może wysiąść na jednym z sześciu pięter więc ma 6 możliwości, druga
też ma 6 możliwości i trzecia też 6 możliwości i czwarta również może wysiąść na jednym
spośród 6 pięter, więc ma do wyboru 6 pieter, czyli 6 możliwości.
IΩI=6*6*6*6=6
4
A− wszyscy wysiądą na jednym piętrze tzn. wszyscy wysiądą na 1 piętrze lub wszyscy wysiądą na 2
piętrze lub wszyscy na 3 piętrze lub wszyscy na 4 lub wszyscy na 5 lub wszyscy na 6. ( jest 6
możliwości)
IAI=6.
7 paź 21:58
Perpetuo: Dziekuję
7 paź 22:00