Aspekt silni matura rozsz POMOCY
♥wiadereczko♥: (n+3)! = 120 * n!
7 paź 20:02
KUZDE: n! ( n+1 ) ( n+2 ) ( n+3 ) = 120 n! / n!
( n+1 ) ( n+ 2) ( n+3 ) = 120
( n+1 ) ( n+ 2) ( n+3 ) = 4 * 5 * 6
n = 3
7 paź 20:04
Mila:
n!*(n+1)*(n+2)*(n+3)=120*n!⇔
(n+1)*(n+2)*(n+3)=120
Teraz zgadnij 3 kolejne liczby naturalne i oblicz n.
7 paź 20:04
♥wiadereczko♥: Pomoże ktoś

? Wiem ze można rozpisać
(n+3)! = 120*n!
Poskracać silnie ale wychodzą tu wielomiany do potęgi 3 i duzo roboty. Wierzę że jest szybszy
sposób
7 paź 20:05
♥wiadereczko♥: można tak zgadywać xD? Z góry dzieki
7 paź 20:06
♥wiadereczko♥: Generalnie można sb rozpisać 120|3*5*6 ... skoro dział zwie się kombinatoryka.. Dziękuję bardzo
7 paź 20:09