parzystość i nieparzystość funkcji
Aleksandra: zbadaj parzystość i nieparzystość funkcji
f(x)= 2 cosx + 6
proszę o pomoc, o wytłumaczenie jak to się robi.
z góry dziękuję ; ))
7 paź 19:55
KUZDE: funkcja jest parzysta jesli f(x) = f(−x)
f(x) = 2 cosx + 6
f(−x) = 2cos(−x) + 6
f(−x) = 2 cosx + 6 f. jest parzysta
f. jest nieparzysta jesli f(−x) = −(fx)
−f(x) = − 2 cosx + 6 ≠ f(−x)
f. nie jest nieparzysta
7 paź 20:11
Aleksandra: f(−x) = 2cos(−x) + 6
f(−x) = 2 cosx + 6
a dlaczego tutaj opuściłeś minus?
7 paź 20:14
Aleksandra: f(−x) = 2cos(−x) + 6
f(−x) = 2 cosx + 6
a dlaczego tutaj opuściłeś minus?
7 paź 20:15
Aleksandra: jak to się oblicza?
7 paź 20:20
Piotr 10: Bo funkcja cosx jest parzysta, czyli cos(−x)=cosx
7 paź 20:21
Aleksandra: dzięki
7 paź 20:23