Znajdź pierwiastki równania
monia: zadanie na 5: dane jest równanie: k2x − 4x + k + 2 = 0 z niewiadomą x. Rozwiąz to równanie
oraz zbadaj liczbę rozwiązań tego równaniaw zależności od wartości parametru k.
7 paź 19:54
Piotr 10: (k
2−4)x+k+2=0
ax+b=0
I Równanie pierwszego stopnia z jedną niewiadomą
x
a≠0 ⋀ b∊R
k
2−4≠0
k≠2⋀k≠−2
| | k+2 | | 1 | |
x= |
| = |
| , gdy k∊R\{−2;2} |
| | (k−2)(k+2) | | k−2 | |
II Równanie tożsamościowe(nieskończenie wiele rozwiązań)
a=0⋀ b=0
(k=2 ⋁ k=−2) ⋀ k=−2
Czyli dla k=−2 nieskończenie wiele rozwiązań
III Równanie sprzeczne(brak rozwiązań)
a=0 ⋀ b≠0
(k=2 ⋁ k=−2) ⋀ k≠−2
Czyli dla k=2 ⇒ Brak rozwiązań
7 paź 20:08
monia: Dziękuję

Bardzo mi pomogłeś. Mieliśmy to dzisiaj na sprawdzianie, ale niestety nie
poradziłam sobie..
7 paź 20:47