różnowartościowość funkcji
Ania: sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa.
f(x)= 4x − 5
może mi ktoś wytłumaczyć jak to się sprawdza?
7 paź 19:53
bezendu:

Funkcja jest różnowartościowa
7 paź 19:55
Piotr 10: Założenie:
x1≠x2 ⋀ D=R ⋀ x1−x2≠0
Teza:
f(x1)≠f(x2)
Dowód:
f(x1)−f(x2)=4x1−5 − (4x2−5)=4x1−5−4x2+5 4(x1−x2)≠0
4≠0
x1−x2≠0 ( z założenia)
c.n.u
7 paź 19:56
Aleksandra: dzięk

i a mógłbyś mi powiedziec jak to się sprawdza algebraicznie?
7 paź 19:56
bezendu: Patrz post
Piotra
7 paź 19:57
Piotr 10: Witaj
bezendu
7 paź 19:58
Aleksandra: już widzę

dzięki Wam
7 paź 19:58
bezendu:
Cześć
Piotrek
7 paź 19:58
Aleksandra: a możecie mi jeszcze wytłumaczyć kiedy jest możliwe złożenie funkcji? Będę bardzo wdzięczna
7 paź 20:01
Aleksandra: pomozecie?
7 paź 20:07