Funkcja-zamienna
bezendu:
Niech P=(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=−x+2.
a) Wyraź sumę odległości punktu P od osi układu współrzędnych jako funkcję zmiennej a i
naszkicuj wykres tej funkcji.
b) Znajdź współrzędne takiego punktu należącego do wykresu funkcji f, którego suma odległości
od osi układu współrzędnych jest równa 16.
Od czego zacząć to zadanie ?
7 paź 19:51
bezendu: ?
7 paź 20:43
Bizon:

... skoro P należy do prostej to spełnia jej równanie
b=−a+2
a więc P(a; −a+2)
S=|a|+|−a+2| itd...
7 paź 21:05
bezendu:
A można prosić krok po kroku ?
7 paź 21:07
Lorak: nie wiem czy szukałeś, ale wpisując w google początek treści, można znaleźć wiele rozwiązań
tego zadania.
7 paź 21:10
bezendu:
Lorak nie szukam i nigdy nie szukałem rozwiązań na internecie wolę żeby ktoś mi to
wytłumaczył
7 paź 21:11
7 paź 21:15
Lorak: jak uważasz

Myślę, że kluczem do rozwiązania tego zadania jest zrozumienie co to jest "suma odległości
punktu P od osi układu współrzędnych"
a np. tutaj:
http://www.zadania.info/d46/662919
jest to dobrze opisane.
7 paź 21:16
jaaa: Chyba tak
Ponieważ punkt ten leży na prostej y = −x + 2 , mamy |b| = |− a + 2| = |a− 2| . Stąd suma jego
odległości od osi wyraża się wzorem
s(P) = s(a) =( |a |+ |b| = |a|+ |a− 2| = | a + a − 2 = 2a − 2 dla a ≥ 2 { | a − a + 2 = 2 dla 2
> a ≥ 0 ( −a − a+ 2 = − 2a + 2 dla a < 0. .
Z wykresu (lub ze wzoru) odczytujemy, że s(a) = 16 dla a = − 7 i a = 9 .
(− 7,9) i (9,− 7)
7 paź 21:17
Mila:
Bezendu,tu wszystko rozumiesz?
7 paź 22:43
bezendu:
Nie. Czemu współczynnik b jest w wartości bezwzględnej ?
7 paź 22:47
Aga1.:
Zmieniłam literki, by nie myliło się z a i b funkcji f(x)=ax+b
l=IcI
7 paź 23:04
Mila:

Jeśli masz punkt P(x,y) to nie wiesz czy ma współrzędne dodatnie czy ujemne
DLa
P=(2,3) suma odległości od osi: 2+3=5
Dla P(−2,3) Suma odległości od osi: |−2|+3=5
Dla P=(−2,−3) Suma odległości od osi: |−2|+|−3|=5
Ogólnie :
dla P=(x,y) Suma odległości od osi: |x|+|y|
7 paź 23:06
bezendu:
Teraz już jasne

Dziękuję.
7 paź 23:08