prawdopodobieństwo klasyczne
Perpetuo: Dziesięć kul rozmieszczamy w dziesięciu szufladach. Oblicz orawdopodobieństwo tego, że każda
szflada będzie zajęta (kule i szuflady rozróżniamy)
Jakbym mogła prosić także o wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej to będę wdzięczna
7 paź 19:38
Aga1.: IΩI=1010
IAI=10!.
7 paź 19:41
Perpetuo: czmeu jest 1010 ?
7 paź 19:42
Perpetuo: czemu *
7 paź 19:42
Perpetuo: up
7 paź 19:48
Mila:
|Ω|=10*10*10*10*10*10*10*10*10*10=1010
Dla pierwszej kuli możemy wybrać szufladę na 10 sposobów, tak samo dla każdej następnej ( o ile
szflady są dość duże)
|A|=10!
Jeśli każda szuflada ma być zajęta, to do każdej włożymy jedną kulą, ale można je zamienić
miejscami na 10! sposobów.
7 paź 19:52
Perpetuo: czemu nie mozemy tego tez w silni zrobić ? to jest dziwne ;__; bo to troche mi się kłóci jeżeli
mowa jest że jedna szuflada−jedna kula a nagle ze dla jednej kuli szuflada na 10 sposobów xD
7 paź 19:54
Perpetuo: ok. już nie trzeba. Zrozumiałam
7 paź 20:01
Mila:
7 paź 20:15