geometria analityczna
abc : wyznacz wspolrzedne wszystkich punktow wspolnych prostych o rownaniu
4x+2y−1=0 i 12x=3−6y
doszlam do zapisow 4x+2y=1
12x+6y=3
podzielilam ten drugi zapis na 3 i mi wyszly dwa takie same zapisy a jak wyznaczyc wspolrzedne?
7 paź 19:29
bezendu:
4x+2y−1=0
2y=−4x+1 /2
y=−2x+0,5
3−6y=12x
−6y=12x−3
6y=−12x+3
y=−2x+0,5
−2x+0,5=−2x+0,5
0=0
Proste pokrywają się ( nieskończenie wiele punktów wspólnych)
7 paź 19:38
Mila:
Rozwiązaniem jest każda para liczb o współrzędnych:
(x,−2x+0,5) ,x∊R
7 paź 21:04