podstawą graniastosłupa jest romb
yo: podstawą graniastosłupa prostego jest romb którego bok ma długość 6 cm, a kąt rozwarty ma miarę
150 stopni. krótsza przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
o mierze 60 stopni. oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa
7 paź 19:19
yo: hm?
7 paź 20:56
dero2005:

a = 6
α = 30
f
2 = 2a
2(1 − cos30
o)
f = 6
√2−√3
h = f
√3 = 6
√6−3√3
| | 1 | |
Pp = a2sin30o = 36* |
| = 18 |
| | 2 | |
P
b = 4a*h = 144
√6−3√3
P
c = 2*P
p + P
b =
V = P
p*h =
7 paź 21:21