kombinatoryka
pawel: na ile sopsobow mozna 2 kule umiescic w (n−2) pudłach ?
to musze rozważyć 2 przypadki
1) jak 2 kule do tego samego pudelka wrzuce ,czyli n−2
2) jak 2 kule wrzucę do dwóch różnych pudeł czyli ( n−2 nad 2 )
odp . to bedzie iloczyn odp. 1 i odp.2 ?
7 paź 18:57
PW: A dlaczego iloczyn? Te możliwości są rozłączne (albo jedno, albo drugie). A czy kule nie są
numerowane? Wygląda mi na to, że wyjąłeś kawałek większego zadania − początek rozumiesz, a
chcesz dokończenia. Tak się nie da.
7 paź 19:05
pawel: nie no mam zadanie od pani na kartce
i zad.3 wyglada tak:
na ile sposobow 2 kule mozna rozmiescic w
a) 2 pudelkach
b) n pudelkach
c) n−2 pudelkach
d) √n+2 pudelkach
7 paź 19:27
pawel: przy czym wszystkie kule sa miedzy soba rozróżnialne
7 paź 19:28
pawel: i jeszcze takie cos:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, w których
a) żadne dwie spośród cyfr: 1,2,3, nie sąsiadują ze sobą?
b) żadne dwie spośród cyfr: 1,2,3,4,5,6 nie sąsiadują ze sobą?
c)* cyfry 1, 3 sąsiadują ze sobą, ale nie sąsiadują z cyframi parzystymi
7 paź 19:31
pawel: do zadania 5 mam przyklad a, b to latwizna, bo zostaly tylko 4 cyfry, przydkladu c nie trzeba
robic, ale mozna, wiec jezeli jest ktos chcetny to zapraszam

ale najbardziej mi zależy na tym
na ile sopsobow mozna 2 kule umiescic w (n−2) pudłach ? przy czym wszystkie kule sa miedzy soba
rozróżnialne
7 paź 19:34
Aga1.: a) 22 Pierwszą kulę mogę wrzucić do pierwszego pudełka lub do drugiego, więc mogę ją umieścić
na 2 sposoby i drugą kulę mogę umieścić w 1 lub drugim pudełku, mogę to zrobić na 2
sposoby
b) n2
c) (n−2)2
7 paź 19:38
pawel: dziekuje bardzo
7 paź 19:41
PW: No to dobrze się domyślałem: rozróżnialne = numerowane. Twoje rozwiązanie jest złe, gdy kule
rozmieszczamy w różnych pudłach (kula 1. w pudle nr 7 i kula 2. w pudle nr 9 to nie to samo,
co kula 1. w pudle nr 9 i kula 2. w pudle nr 7).
Ponadto w b) należy omówić sytuacje, gdy n=1 lub n=2 − są szczególne, warto to zrobić na wstę
pie osobno, a potem dopiero założyć n≥3.
Po rozwiązaniu b) należy wątpić w zdrowy rozum autora punktów c) i d) (a może bada inteligencję
rozwiązującego − czy dopuści √8+2 pudeł)
7 paź 19:43